Κόσμος|25.04.2020 16:21

Τούρκοι ανακάλυψαν τον πρώτο νεκρό άνθρωπο στην ιστορία από πτώση μετεωρίτη

Newsroom

Χρειάστηκε να περάσουν 132 χρόνια για να ανακαλυφθεί πως ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε από κομμάτια μετεωρίτη ήταν στην πόλη Σουλεϊμανίγια του σημερινού Ιράκ. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται Τούρκοι ερευνητές έχοντας στη διάθεση τους αξιόπιστα αρχεία της άλλοτε οθωμανικής αυτοκρατορίας που αποδεικνύουν τον «πρώτο θάνατο από μετεωρίτη».

Όπως αναφέρουν πολλά επίσημα έγγραφα ανακτήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Αρχείων της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς μια πτώση μετεωριτών που χτύπησε και σκότωσε έναν άνδρα και παρέλυσε έναν άλλο, στην πόλη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Παρότι δεν υπάρχει άλλη απόδειξη ή προφορική μαρτυρία για το περιστατικό που έγινε πριν 130 χρόνια οι Τούρκοι ερευνητές πιστεύουν πως τα έγγραφα που βρήκαν είναι αξιόπιστα. Μάλιστα χρειάστηκε να μεταφραστούν πρόσφατα από την οθωμανική στην τουρκική γλώσσα και πέρασαν από ειδικό επεξεργαστή κειμένων.

Ολα έγιναν στις 22 Αυγούστου 1988

Οι αναφορές δείχνουν ότι μια μεγάλη βολίδα παρατηρήθηκε στον ουρανό το βράδυ της 10ης Αυγούστου 1888 στο Ιουλιανό ημερολόγιο (22 Αυγούστου στο Γρηγοριανό). Η ώρα ήταν 20.30. Λίγο αργότερα, οι μετεωρίτες φέρεται να «έπεσαν σαν βροχή» για περίπου δέκα λεπτά, βομβαρδίζοντας ένα ολόκληρο σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας σοβαρά έναν άλλον.


Οι αναφορές περιείχαν επίσης λεπτομέρειες για σημαντικές ζημιές στη συγκομιδή και ξέσπασμα πυρκαγιών.

«Αυτό το γεγονός είναι η πρώτη αναφορά πως ένας μετεωρίτης σκότωσε έναν άνθρωπο στη Γη. Το γνωρίζουμε με την υποστήριξη τριών γραπτών χειρογράφων που αναφέρουν το συμβάν με λεπτομέρειες», έγραψαν οι ερευνητές στην εφημερίδα τους.

822 βράχοι από το 1988

Η Γη υφίσταται σχεδόν συνεχή βομβαρδισμό από διάφορους μετεωρίτες και διαστημικά βράχια, με ρυθμό εκατομμυρίων ημερησίως, τα περισσότερα από τα οποία καίγονται ακίνδυνα στην ατμόσφαιρα μας. Σύμφωνα με τα αρχεία της NASA, από το 1988 τουλάχιστον 822 τέτοιοι διαστημικοί βράχοι ήταν αρκετά μεγάλοι για να διαπεράσουν τις φυσικές μας ατμοσφαιρικές άμυνες και να εκραγούν στην ατμόσφαιρα.

Για παράδειγμα, ενώ ο μετεωρίτης Chelyabinsk του 2013 προκάλεσε σημαντικές ζημιές και τραυματισμούς με το κρουστικό κύμα του, δεν σκότωσε κανέναν, παρά το γεγονός ότι ορισμένα κομμάτια του θραύσματος του διαστημικού βράχου ζύγιζαν μέχρι και 654 κιλά.

Άλλη αναφορά που υπάρχει είναι ο τραυματισμός μιας γυναίκας με το όνομα Ann Hodges που χτυπήθηκε στο ισχίο του ποδιού της από μετεωρίτη ενώ κοιμόταν στον καναπέ της στο σπίτι της στην Αλαμπάμα το 1954. Μάλιστα ο βράχος ανακτήθηκε και βρέθηκε.

ΤουρκίαNASAμετεωρίτης