Κόσμος | 26.04.2020 15:53

Στο στόχαστρο συνωμοσιολόγων ο Μπιλ Γκέιτς - Βολές από Κένεντι μέχρι ακροδεξιούς

Γιάννης Χαραμίδης

Ο ζάπλουτος συνιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος μάλιστα φημίζεται και για τη φιλανθρωπική δράση του, ο Μπιλ Γκέιτς, κατηγορείται εσχάτως ως... ό,τι διαβολικότερο υπάρχει σήμερα πάνω στον πλανήτη. Η -όπως θα αποδεικνυόταν- προφητική ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Γκέιτς τον Μάρτιο του 2015 από το βήμα συνεδρίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης TEDx στο Βανκούβερ του Καναδά, μια ομιλία στο πλαίσιο της οποίας εκείνος σημείωνε πως σήμερα ο πλανήτης κινδυνεύει πολύ περισσότερο από μια πανδημία παρά από τον όλεθρο ενός πυρηνικού πολέμου, έμελλε να δώσει «τροφή» σε κάποιες από τις πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίας του 21ου αιώνα.

Ο Μπιλ Γκέιτς, μπαίνοντας στον χώρο όπου έκανε την παρουσίαση με τίτλο «Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη επιδημία», κουβαλούσε μαζί του ένα μαύρο σωστικό βαρέλι... Με τέτοια βαρέλια είχε εφοδιάσει η αμερικανική κυβέρνηση κάθε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσει στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το πιο ακραίο σενάριο, αυτό ενός πυρηνικού ολέθρου. Εκείνη η ομιλία του 2015 μετράει πια περισσότερες από 35 εκατομμύρια θε - άσεις, με τα 20 εκατομμύρια από αυτές να έχουν γίνει μόνο τον τελευταίο μήνα.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία που σήμερα αποτιμάται στα 103,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει πια μπει στο στόχαστρο πλειάδας επικριτών, μεταξύ αυτών και πολλών ακραίων οργανώσεων. Πιο αναλυτικά, στις θεωρίες τους τον εμπλέκουν ως «ένοχο» το κίνημα κατά των εμβολιασμών και κυρίως η ακροδεξιά οργάνωση QAnon.

Ειδικά η οργάνωση αυτή ευθύνεται για τις σοβαρότερες και κυρίως τις πιο διαδεδομένες ιστορίες πλάνης κατά του Αμερικανού μεγιστάνα. Η συγκεκριμένη ομάδα, που δραστηριοποιείται κυρίως διαδικτυακά υιοθετώντας ανοιχτά ακροδεξιές θέσεις για κάθε πολιτικό, κοινωνικό και φυλετικό ζήτημα, αναφέρει στην εκδοχή της πως ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πανδημία που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο πλανήτης. Το βασικότερο επιχείρημα πάνω στο οποίο βασίζει τη «ρητορική» της είναι η ομιλία του Μπιλ Γκέιτς το 2015, στην οποία αποτυπώνεται, σύμφωνα με τους σκοταδιστές της ομάδας, η πλήρης και πιο ξεκάθαρη «αλήθεια» των προ - θέσεων του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Η QAnon υποστηρίζει πως ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε τον ιό προκειμένου να προωθήσει τις «κρυφές» παγκόσμιες επιχειρήσεις που διαθέτει στον τομέα των εμβολίων, «αβγατίζοντας» έτσι και τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του, και σε δεύτερο χρόνο να υλοποιήσει το «βασικό» του σχέδιο για τον απόλυτο έλεγχο της ανθρωπότητας. Η συγκεκριμένη ομάδα τονίζει συχνά πυκνά, και πάντοτε ατεκμηρίωτα, πως ο Γκέιτς έχει στην κατοχή του το απόλυτο εργαλείο μαζικού ελέγχου της ανθρωπότητας, το οποίο και θα επιβάλει υπό μορφή εμβολίου στους ανθρώπους με πρόσχημα τον κορονοϊό Covid-19. Σύμφωνα με την QAnon, στενότατος συνεργάτης και συγχρηματοδότης του σχεδίου του 64χρονου Mr Microsoft είναι μάλιστα και ένας άλλος «κλασικός» εχθρός των απανταχού συνωμοσιολόγων: ο Γκιόργκι Σβαρτς, κατά κόσμον Τζορτζ Σόρος... Η QAnon υποστηρίζει με σχεδόν τυφλό φανατισμό τις θέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να εναντιωθεί στη «σπείρα που επιδιώκει την υποδούλωση του πλανήτη» (σ.σ.: το εντός εισαγωγικών κείμενο αποτελεί και το συνηθέστερο ποστάρισμα των φίλων της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Το γεγονός πως από το 2018 ο Μπιλ Γκέιτς έχει κατακρίνει ανοιχτά πάμπολλες φορές τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου σε διάφορα ζητήματα, πολιτικής, οικονομίας και περιβάλλοντος, ίσως, όπως υποστηρίζουν και οι αναλυτές στις ΗΠΑ, είναι και το στοιχείο που τελικώς τον έφερε στο στόχαστρο των απανταχού συνωμοσιολόγων. Η πιο πρόσφατη από τις δημόσιες επικρίσεις του Μπιλ Γκέιτς κατά του Ντόναλντ Τραμπ είναι η προ ημερών δήλωσή του, έπειτα από τις πομπώδεις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για «πάγωμα» της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο Μπιλ Γέιτς είχε σημειώσει τότε με νόημα: «Το πάγωμα στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, είναι κάτι τόσο επικίνδυνο όσο ακούγεται. Είναι κάτι που επιβραδύνει τη δουλειά του Οργανισμού στην ανάσχεση του Covid-19 και εάν αυτή η δουλειά σταματήσει, κανένας δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει. Ο κόσμος χρειάζεται τον ΠΟΥ τώρα περισσότερο από ποτέ».

Από την πλευρά τους οι αρνητές των εμβολιασμών κατηγορούν ανοιχτά τον Γκέιτς πως προσπαθεί να ελέγξει τους ανθρώπους μετατρέποντάς τους σε πειραματόζωα, μια θέση που δεν απέχει πολύ από τη θέση της QAnon. Η διαφορά ανάμεσα σε QAnon και αρνητές του εμβολίου είναι πως οι δεύτεροι έχουν και «πρόσωπο» στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπός τους τυγχάνει να είναι μάλιστα ένας άνθρωπος με εξαιρετικά «βαρύ» όνομα ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Ο 66χρονος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, γιος του πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, κατηγορεί τον Μπιλ Γκέιτς πως προσπαθεί με όχημα τη φιλανθρωπία και τα ιδρύματα τα οποία εκείνος ελέγχει, και με «ασπίδα τα εμβόλια», «να εξουσιάσει τον κόσμο»... Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα στον λογα - ριασμό του στο Instagram ο 66χρονος δημοσίευσε και μια φωτογραφία της γνωστής ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Kill Bill», παραφράζοντας τον τίτλο σε «Kill Bill Gates»... Η πανδημία και οι συχνές αναφορές του σε τέτοιου τύπου θεωρίες έχουν εκτοξεύσει και τον αριθμό των ακολούθων στον λογαριασμό του από τις 45.000 πριν από 20 ημέρες σε 250.000 σήμερα, γεγονός ενδεικτικό μιας τάσης εξαιρετικά τρομακτικής...

Ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του είναι ιδρυτές και βασικοί χρηματοδότες του ιδρύματος Gates Foundation, το οποίο έχει προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σεεκατομμύρια δράσεις. Τον περασμένο Ιανουάριο, με την έναρξη της κρίσης, ο Μπιλ Γκέιτς προσέφερε αμέσως 10 εκατομμύρια δολάρια σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων της Κίνας και της Αφρικής. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, το ίδρυμά του ανακοίνωσε πως η αρχική δωρεά 100 εκατομμυρίων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 ανεβαίνει στα 250 εκατομμύρια, καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο. Ο Μπιλ Γκέιτς υπολογίζεται πως -από το 2008, όταν και αποχώρησε από την ενεργό δράση και την καθημερινότητα της Microsoft- περνά περισσότερες από 18 ώρες την ημέρα ασχολούμενος με ζητήματα και ανάγκες ευπαθών ομάδων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο, καθώς ο ίδιος δεν δίνει στοιχεία για όλες τις προσωπικές δωρεές του, για περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια που έχουν δοθεί προς ενίσχυση καινοτόμων ερευνητικών προσπαθειών και για τη στήριξη περιοχών του Τρίτου Κόσμου.

Ο άνθρωπος που το 1975 ήρθε στο προσκήνιο για να αλλάξει ριζικά την εικόνα που είχε η ανθρωπότητα για την τεχνολογία, σήμερα παλεύει για να αλλάξει και την εικόνα που έχει η ανθρωπότητα για το μέλλον... Το μόνο βέβαιο είναι ωστόσο πως και γι’ αυτήν την προσπάθειά του κάποια θεωρία θα βρεθεί...

Μπιλ ΓκέιτςΚορονοϊόςQAnonθεωρίες συνωμοσίας