Κόσμος|27.04.2020 14:29

Παρέμβαση Κίνας για τον κορονοϊό σε έκθεση της Κομισιόν; - Διαψεύδει το Πεκίνο

Μαρία Ψαρά

Έντονη συζήτηση έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες ύστερα από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την απόπειρα της Κίνας να μπλοκάρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πηγές, η έκθεση καταλόγιζε στο Πεκίνο προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία. Και το παρασκήνιο αναφέρει ότι η Κίνα προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσίευσή της.

Σε αυτό “συνέβαλε” και η στάση της Κομισιόν. Η έκθεση αρχικώς ήταν να δημοσιευτεί στις 21 Απριλίου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ένα άρθρο του Politico ανέφερε κάποια στοιχεία της έκθεσης και αυτό προκάλεσε την παρέμβαση υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου, ο οποίος επικοινώνησε προσπαθώντας να ανατρέψει τη δημοσίευσή της αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ κακό για τη διμερή συνεργασία».

Η Κομισιόν αρχικά αρνιόταν την ύπαρξη της έκθεσης. Τελικά δημοσίευσε την Παρασκευή με “στρογγυλεμένα” κάποια σημεία σε μια «απόπειρα των Βρυξελλών να διατηρήσει τις ισορροπίες την ώρα που η κρίση της πανδημίας περιπλέκει τις διεθνείς σχέσεις», όπως αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων.

«Η Κομισιόν δεν σχολιάζει ποτέ το περιεχόμενο ή το υποτιθέμενο περιεχόμενο εσωτερικών διπλωματικών ανταλλαγών με τους εταίρους άλλων χωρών», είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρνούμενος κάθε αλλαγή στην έκθεση εξαιτίας εξωτερικής πίεσης.

Ο Ολλανδός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Bart Groothuis έγραψε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell, για να του ζητήσει «να παράσχει επίσημη και πλήρη εξήγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό» για το εάν υπήρχε πίεση από την Κίνα προσαρμογή της αξιολόγησης ή των πραγματικών ευρημάτων» στην έκθεση.

Το Πεκίνο διαψεύδει ότι διενεργεί εκστρατεία παραπληροφόρησης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο διενεργεί μια εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό.

«Η Κίνα αντιτίθεται στη δημιουργία και διάδοση ψευδών ειδήσεων από οποιονδήποτε ή από οιαδήποτε οργάνωση. Η Κίνα είναι θύμα παραπληροφόρησης, δεν την έχει ξεκινήσει η ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ στη σημερινή τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ο Γκενγκ είπε ότι δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι ο ιός έχει ως προέλευση την Κίνα και προειδοποίησε ότι θα αποτύχουν τυχόν "πολιτικοί ελιγμοί" που βρίσκονται πίσω από τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα.

ΚορονοϊόςΚομισιόνΚίνα