Κόσμος|09.05.2020 21:26

La Libre: «Οι Έλληνες φοβούνται ένα μοιραίο καλοκαίρι χωρίς τουρίστες»

Μαρία Ψαρά

Στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι είναι αφιερωμένο εκτενές δημοσίευμα στη La Libre με τίτλο “Οι Έλληνες φοβούνται ένα μοιραίο καλοκαίρι χωρίς τουρίστες” και με την υπογραφή της Angelique Kourounis.

Σε κεντρικό πλαίσιο συνοψίζονται για την Ελλάδα τα εξής:

Η Ελλάδα κατάφερε μέχρι στιγμής να διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού.

Αντιμέτωπες με τα ελλείμματα του συστήματος υγείας, οι Αρχές επέβαλαν πολύ νωρίς περιοριστικά μέτρα.

Τώρα οι Έλληνες φοβούνται την απουσία του “μάννα” των τουριστών.

Στο κυρίως σώμα του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στους λιγότερους από 150 θανάτους και στα λιγότερα από 3.000 κρούσματα που κατεγράφησαν από το ξέσπασμα της κρίσης σε μία χώρα σχεδόν 11 εκ. ψυχών, που περιλαμβάνουν 22% ηλικιωμένους και αρκετά υπερ-κορεσμένα κέντρα προσφύγων.

Πρόκειται για ένα θαύμα, δεδομένου μάλιστα ότι δέκα χρόνια κρίσης γονάτισαν το σύστημα υγείας της χώρας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 40.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 18.000 γιατρών. Πολλά νοσοκομεία έχουν κλείσει και ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε περίπου κατά 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο 567 κλίνες ανάνηψης και μόλις ένα ελικόπτερο για διαμετακόμιση ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα. “Το σύστημα υγείας μας δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών υπό κανονικές συνθήκες. Άρα, σε συνθήκες πανδημίας, είναι ρώσικη ρουλέτα”, λέει η γιατρός Έμμυ Κουτσοπούλου. Τη γνώμη της συμμερίζονται η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου, ο οποίος έχει εντείνει τις εκκλήσεις για περισσότερους πόρους και προσλήψεις προσωπικού.

Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν περίμενε καν τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό για να επιβάλει περιοριστικά μέτρα. Στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι τρομερές εικόνες από την Ιταλία κάνουν τον γύρο του κόσμου, προχώρησε σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Οι Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στο εξωτερικό, επέστρεψαν στη χώρα και τέθηκαν, όπως όλοι οι ταξιδιώτες, σε καραντίνα 14 ημερών. Στις 11 Μαρτίου καταγράφεται το πρώτο κρούσμα και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, από παιδικούς σταθμούς μέχρι πανεπιστήμια, κλείνουν. Δύο μέρες αργότερα σημειώνεται ο πρώτος θάνατος και ακολουθεί το κλείσιμο καταστημάτων, γυμναστηρίων, παραλιών, μουσείων, ξενοδοχείων και εστιατορίων. Παρά τη σθεναρή αντίσταση της Εκκλησίας, οι ναοί κλείνουν επίσης και στις 23 Μαρτίου επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια με χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν τους δρόμους για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων. Το αποτέλεσμα; Περισσότερα από 8 εκ. ευρώ από πρόστιμα διοχετεύονται στο σύστημα υγείας και προστίθενται στα 200 εκ. που διέθεσε η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη διαγράφει ανοδική πορεία. Και, κατά κοινή παραδοχή, η διαχείριση της κρίσης υγείας ήταν μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Αλλά η καλή τύχη μπορεί να σταματήσει εδώ, προειδοποιεί η συντάκτρια, επειδή τώρα, την ώρα της προοδευτικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, το δίλημμα είναι σκληρό: Είτε συνεχίζεται η προστασία του πληθυσμού θυσιάζοντας μία ιερή τουριστική περίοδο είτε προετοιμάζεται η χώρα για τις αφίξεις τουριστών από 1ης Ιουνίου, ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά με τον κίνδυνο μαζικών μολύνσεων.

Στην άλλη πλευρά του διλήμματος βρίσκονται οι περίπου 10 εκ. Έλληνες της Διασποράς, αρκετοί εκ των οποίων διαθέτουν διπλή υπηκοότητα. Πώς θα κλείσουν τα σύνορα; Ο Ανδρέας Μεντής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας, αλλά αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι μεγάλο. “Εάν προέρχεσαι από μία χώρα που έχει πληγεί βαριά από τον κορωνοϊό, θα θέλεις να επισκεφτείς μία χώρα που έχει γλιτώσει, όπως είναι η Ελλάδα. Τα νησιά μας μπορούν εύκολα να προστατευτούν από μέτρα καραντίνας ή περιορισμού, αλλά εάν υπάρχουν τουρίστες, δεν είναι και πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις”.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξύ για τα 30 νησιά της χώρας με λιγότερους από 500 κατοίκους, όπως είναι η Τήλος. Η Δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: “Τα σπίτια μας είναι κολλητά, οι δρόμοι μας συναντιούνται συνέχεια, πάμε στο ίδιο κρεοπωλείο, στο ίδιο σούπερ-μάρκετ, στα ίδια καφέ. Ένα και μόνο κρούσμα αρκεί για να γενικευτεί η μόλυνση. Και δεν έχουμε νοσοκομείο, μόνο ένα Κέντρο Υγείας. Η Δήμαρχος δε θέλει απλά τη συνέχιση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, αλλά αυτή να είναι απόλυτη και να ισχύει και για τους νησιώτες.

Το αίτημα είναι δίκαιο, αλλά ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ της χώρας και το ένα πέμπτο της απασχόλησης. Αφορά 150 διαφορετικούς κλάδους και το περασμένο έτος, όταν η Ελλάδα δέχθηκε σχεδόν 33 εκ. επισκέπτες, είχε κέρδη της τάξης των 18 δισ. ευρώ. Δεν είναι εύκολο να το προσπεράσει κανείς αυτό, σχολιάζει η συντάκτρια.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, η κυβέρνηση στηρίζεται στην πειθαρχία των Ελλήνων, οι οποίοι από τη μία μέρα στην άλλη αυτο-περιορίστηκαν και από τις 4 Μαΐου δεν βγαίνουν έξω χωρίς μάσκα. Και βασίζεται και στην ύπαρξη μίας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Την ίδια ώρα, οι διαμαρτυρίες από πλευράς επιχειρηματιών εντείνονται. Ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία απειλείται με πτώχευση. Η ανεργία, η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, εμφανίζει και πάλι αυξητικές τάσεις. Τα μέτρα στήριξης, το πάγωμα πληρωμών, μείωση ενοικίων, παράταση περιόδου αποπληρωμής δανείων, στήριξη μισθών, θεωρούνται ανεπαρκή.

Ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα δεν είναι σίγουρος, εάν θα ανοίξει: “Με 40% λιγότερα τραπέζια και όλα έξω, τι να κάνω”, διερωτάται. Και δεν είναι ο μόνος. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ύφεση μεγαλύτερη του 7% για το 2020 για την Ελλάδα. Ένας εφιάλτης για τους Έλληνες, οι οποίοι ακόμα και στο απόγειο της κρίσης, στηρίζονταν στον τουρισμό για να αντέξουν. Τώρα δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να το κάνουν.

Σε ειδικό πλαίσιο του αφιερώματος γίνεται αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και δη στο γεγονός ότι “η Ακρόπολη ανοίγει και πάλι τις πύλες της στο κοινό από 18 Μαΐου, όπως όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι”, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Τα μουσεία θα λειτουργήσουν εκ νέου από 15 Ιουνίου. Η Υπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ότι ένας περιορισμένος αριθμός επισκεπτών θα μπορεί να εισέρχεται σε μουσεία και αρχαιολογικούς την ίδια περίοδο.

Τέλος, στο ίδιο δισέλιδο αναδημοσιεύεται μικρό πρακτορειακό ρεπορτάζ του AFP, όπου γίνεται αναφορά στις προβλέψεις που ισχύουν από 4 Μαϊου στην Ελλάδα, με την προοδευτική επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των μικρών καταστημάτων. Τα σχολεία ανοίξουν και πάλι, σταδιακά, από 18 Μαϊου, ενώ καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες και θερινά σινεμά από 1η Ιουνίου. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Κορονοϊόςτουρισμός