Κόσμος|18.05.2020 16:34

Η μελωδία της πανδημίας του κορονοϊού: Από την Ολλανδία στη Μεγάλη Βρετανία...

Γιάννης Χαραμίδης

Στις 8 Μαρτίου η μικτή χορωδία του Άμστερνταμ έδινε μία από τις τελευταίες παραστάσεις της χώρας πριν από την εφαρμογή καραντίνας στην Ολλανδία. Το Μέγαρο Μουσικής της ολλανδικής πρωτεύουσας γέμισε από τις μελωδίες του St John Passion του Μπαχ αλλά και από Covid 19

Ημέρες μόλις μετά την παράσταση τα μέλη της χορωδίας ξεκίνησαν να εμφανίζουν συμπτώματα του Sars Cov 2. Από τα 130 μέλη της χορωδίας τα 102 νόσησαν. Από τον ιό δεν ξέφυγε ούτε ο μαέστρος Paul Valk, ο οποίος εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύτηκε για τρεις εβδομάδες. Από τα μέλη της χορωδίας ένας άνδρας 78 ετών έχασε 15 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα την ζωή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ και τρία μέλη των οικογενειών των νοσούντων κατέληξαν σε ολλανδικά νοσοκομεία.

Το περιστατικό στην Ολλανδία δεν ήταν το μόνο ανάμεσα σε μέλη χορωδιών. Πρόσφατα η Washington Post αποκάλυψε πως 45 μέλη της χορωδίας Skagit Valley νόσησαν έπειτα από πρόβα που έκαναν στα μέσα Μαρτίου με τρεις ανθρώπους να νοσηλεύονται και δύο από αυτούς να χάνουν την ζωή τους. Πενήντα μέλη της χορωδίας του Βερολίνου επίσης εμφάνισαν συμπτώματα όπως και αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην τοπική χορωδία του Yorkshire στη Μεγάλη Βρετανία…

Τα συγκεκριμένα περιστατικά ενεργοποίησαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ξεκίνησαν να ερευνούν, μεταξύ άλλων, εάν ο ιός είναι δυνατό να μεταδοθεί με τα σταγονίδια όταν ένας ασθενής τραγουδά ή φωνάζει… Ο Jamie Lloyd-Smith, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες εξέδωσε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία ένας τραγουδιστής είναι πιθανό να διασπείρει τον ιό σε μεγαλύτερο εύρος από έναν συμβατικό ασθενή. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στους LosAngelesTimes σημείωσε «είναι πιθανό οι άνθρωποι που προσπαθούν να τονίσουν περισσότερο την φωνή τους να διασπείρουν περισσότερα σταγονίδια σε μεγαλύτερο εύρος».

Δεν φαίνεται να συμφωνούν όμως όλοι με τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης. Ο ειδικός σε ζητήματα μετάδοσης ιών από υγρά, καθηγητής στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Christian Kähler αμφισβητεί ανοιχτά πως τα περιστατικά ανάμεσα σε μέλη χορωδιών προήλθαν από την υπερδιασπορά σωματιδίων είτε από το τραγούδι είτε από τους μουσικούς. Ο κ. Kähler προχώρησε μάλιστα σε μία σειρά πειραμάτων προκειμένου να υπάρξουν αναλυτικά δεδομένα.

Σε σχετικές δηλώσεις του στον Observer τόνισε «μελετώ τα μικροσωματίδια και τα αερολύματα εδώ και δεκαετίες και ήμουν πολύ επιφυλακτικός για το εάν οι μουσικοί και οι τραγουδιστές μεταδίδουν σε μεγαλύτερο εύρος τον ιό. Αποφάσισα να κάνω μετρήσεις του μεγέθους και τους εύρους των εκπνοών τους. Μελετήσαμε τραγουδιστές σε χαμηλές και υψηλές συχνότητες αλλά και διάφορα μουσικά όργανα κυρίως πνευστά».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του Christian Kähler το τραγούδι δεν είναι σε καμία περίπτωση ο λόγος υπερδιασποράς της Covid 19. Οι τραγουδιστές δεν αυξάνουν σε τέτοιο βαθμό το εύρος της εκπνοής τους ώστε να απειλούν τον διπλανό τους. Υπάρχουν όμως πνευστά μουσικά όργανα τα οποία είναι πιθανό να το κάνουν… Συγκεκριμένα το φλάουτο, το όμποε και το κλαρινέτο είναι τρία πνευστά τα οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις των Γερμανών επιστημόνων διευρύνουν σημαντικά την μεταφορά σωματιδίων και κατά συνέπεια του ιού.

Στο πόρισμά πάντως της έρευνας η επιστημονική ομάδα του Μονάχου υπογραμμίζει πως το πιθανότερο σενάριο ειδικά για την χορωδία του Άμστερνταμ είναι οι συμμετέχοντες να επιμολύνθηκαν σε κάποιο από τα διαλείμματα, ή μετά το τέλος της παράστασης, όταν και θα αντάλλαξαν χειραψίες ή θα ήπιαν όλοι μαζί ένα ποτό στο φουαγέ του Μεγάρου.

ΚορονοϊόςΜεγάλη ΒρετανίαΆμστερνταμ