Κόσμος|26.10.2018 19:41

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 20% το 2017

Newsroom

Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ αυτών τροφή και φάρμακα, υπάρχουν κι εκείνοι οι λίγοι που έγιναν κατά 20% πλουσιότεροι το 2017, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, όπως αναφέρει  σε δημοσίευμά του ο Guardian

Τα στοιχεία της έκθεσης της τράπεζας κάνουν φανερό ότι οι περιουσίες των ζάμπλουτων του πλανήτη αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν πολύ ισχυρές οικογένειες όπως οι Ρόθτσιλντ, Ροκφέλερ και Βάντερμπιλτ έλεγχαν αμύθητες περιουσίες. 

Ενδεικτικά, οι 2.158 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν τον συνολικό τους πλούτο κατά 1,4 τρισ. δολάρια το 2017, πάνω από το ΑΕΠ της Ισπανίας ή της Αυστραλίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η αλματώδης άνοδος των χρηματιστηρίων που προκάλεσε τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη από ποτέ».

Επιπλέον, στο σύνολο 179 νέων δισεκατομμυριούχων που προέκυψαν την περασμένη χρονιά, πάνω από 40  κληρονόμησαν τον πλούτο τους και, δεδομένου του αριθμού των δισεκατομμυριούχων που είναι άνω των 79, οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν περί τα 3,4 τρισ. δολάρια να περάσουν σε νεότερους μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Η UBS επισημαίνει ότι το παλιό αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο η πρώτη γενιά δημιουργούσε την περιουσία, η δεύτερη τη διατηρούσε και η τρίτη την ξόδευε, δεν ισχύει πλέον: κάποιες οικογένειες έχουν διατηρήσει τεράστιες περιουσίες για πέντε ή έξι γενιές ενώ κάποιοι κληρονόμοι κατάφεραν και να τις αυξήσουν.

Μια ακόμη παράμετρο που επισημαίνει η έκθεση είναι το γεγονός ότι δεν μεταβιβάζεται το σύνολο των περιουσιών, καθώς πολλοί από τους πλουσιότερους του κόσμου έχουν εγγραφεί στο Giving Pledge, για να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. Ωστόσο, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με περιουσία 146 δισ. δολάρια, δεν έχει εγγραφεί. Αντίθετα, δημιούργησε τον προηγούμενο μήνα τον οργανισμό Bezos Day One Fund το οποίο έχει ως κεφάλαιο 2 δισ. δολάρια, για την αρωγή αστέγων και τη βελτίωση των επιπέδων μόρφωσης για παιδιά οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων.

Αν αναρωτιέστε για το μέρος του πλανήτη που βρίσκονται οι περισσότεροι πάμπλουτοι του κόσμου, δεν είναι άλλο από τις ΗΠΑ, με τη διαφορά ο αριθμός των πολύ πλούσιων αυξάνεται ταχέως και στην Κίνα, όπου προκύπτουν δύο νέοι δισεκατομμυριούχοι κάθε εβδομάδα. 

πλούτοςτράπεζαέρευνα