Κόσμος|28.05.2020 14:31

Κίνα: Το Κογκρέσο υπερψήφισε τον νόμο εθνικής ασφαλείας για το Χονγκ Κονγκ

Newsroom

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της ξένης ανάμειξης σε μια πόλη που έχει συνταραχθεί από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οπως αναμενόταν, τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ και οδήγησε στην έναρξη μιας διαδικασίας κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ. Τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στις οθόνες.

Πομπέο: Τέλος στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη 28/5 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή ήταν η πρώτη αμερικανική αντίδραση στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στην πρώην βρετανική αποικία, πριν από την ψήφισή του από το κινεζικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κίνας «να επιβάλει μονομερώς και αυθαίρετα» αυτό τον νόμο. «Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών, πρόσθεσε.

Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ - Απορρίπτει το ενδεχόμενο η Κίνα

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την Τετάρτη 27/5 να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Δυνάμει των νέων διαδικασιών που έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι βιντεοδιασκέψεις του ΣΑ του ΟΗΕ οργανώνονται στη βάση της συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του. Υπό κανονικές συνθήκες, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να εναντιωθεί στη σύγκληση του ΣΑ εάν εξασφαλίσει τις ψήφους άλλων οκτώ από τα 15 μέλη στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984» που έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ και αποτελεί κατά συνέπεια διεθνή «συνθήκη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.

«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ουάσινγκτον ζήτησε κατά συνέπεια να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αλλά «η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει να διεξαχθεί» αυτή η συνεδρίαση, διευκρινίζει η αμερικανική αποστολή, στηλιτεύοντας την έλλειψη «διαφάνειας και λογοδοσίας στη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της».

Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ της Τετάρτης ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα. «Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

αυτονομίαΚίναΧονγκ Κονγκ