Κόσμος|17.12.2018 07:38

Βέλγιο: 90 προσαγωγές, 6 προφυλακίσεις για τα επεισόδια ακροδεξιών

Newsroom

Σημειώθηκαν τουλάχιστον 90 προσαγωγές, ανέφερε η αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Belga. Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι έξι πρόσωπα διατάχθηκε να παραμείνουν υπό κράτηση, καθώς σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους για φθορές περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής και διακίνηση ναρκωτικών. Αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για την άσκηση διώξεων σε βάρος αρκετών από τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες αργότερα σήμερα το πρωί.

Περίπου 5.500 άνθρωποι πήραν μέρος στην κινητοποίηση της άκρας δεξιάς που ονομάστηκε «Πορεία εναντίον του Μαρακές», σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση υιοθετήθηκε από 150 και πλέον χώρες σε αυτή την πόλη του Μαρόκου την περασμένη Δευτέρα.

Περίπου 300 ως 400 διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε ο δήμαρχος των Βρυξελλών Φιλίπ Κλοζ στο Belga.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον κτιρίων της Κομισιόν, μετέδωσε το Belga. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ότι έσπασαν τζάμια και υπέστησαν φθορές οι προσόψεις κτιρίων της Κομισιόν.

«Ο λαός μας πρώτα», «Βαρεθήκαμε. Κλειστά σύνορα», ήταν δύο από τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πανό της συγκέντρωσης, ενώ οι διαδηλωτές απαιτούσαν φωνάζοντας ρυθμικά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν κόμματα της βελγικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης οργάνωσαν αντιδιαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, στο Πάρκο του Μαξιμιλιανού, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την διαδήλωση της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια σε αυτή την κινητοποίηση, κατά την αστυνομία.

Μια ομάδα των διαδηλωτών του κινήματος που αποκαλείται «κίτρινα γιλέκα» συμμετείχε στην αντιδιαδήλωση, επιλέγοντας να πάρει αποστάσεις από την κινητοποίηση της ακροδεξιάς.

Και οι δύο διαδηλώσεις είχαν απαγορευθεί από τον δήμο των Βρυξελλών -- απόφαση που χαρακτηρίστηκε μάλλον σπάνια -- λόγω του φόβου πως θα ξεσπούσαν επεισόδια. Αλλά το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απαγόρευση, κρίνοντας ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή δεν ήταν «επαρκείς» για να περιοριστεί η ελευθερία του συναθροίζεσθαι των διαδηλωτών.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο προκάλεσε εξάλλου κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο, με τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μισέλ να χάνει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Βέλγιοακροδεξιά