Κόσμος | 29.05.2020 13:21

Βέλγιο: Αμφιλεγόμενη επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές

Μαρία Ψαρά

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir είναι αφιερωμένο στην πολυσυζητημένη επιστροφή μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών στα σχολεία τους από 2 Ιουνίου και στις αντιφατικές αντιδράσεις που αυτή προκαλεί στο Βέλγιο: Οι μικροί μαθητές είναι πολύ χαρούμενοι που ξαναγυρνούν στα θρανία και στους φίλους τους, αλλά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και διευθύνσεις σχολείων καταγγέλλουν τη στροφή 180 μοιρών που κάνει ο πολιτικός κόσμος της χώρας και δη την απότομη αλλαγή πορείας της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα καταγράφει στη συνέχεια την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής σε τρία στάδια.

Στάδιο πρώτο: Στις 19 Μαΐου 267 παιδίατροι, ακολουθούμενοι λίγο αργότερα από άλλους 250, ζήτησαν ευρύτερη επαναλειτουργία των σχολείων χωρίς απαγόρευση της επαφής μεταξύ των παιδιών. Οι γιατροί αυτοί πιστεύουν ότι το ψυχολογικό και κοινωνικό ρίσκο που συνδέεται με τη μη παρουσία στο σχολείο είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για τα παιδιά από τον κίνδυνο που σχετίζεται με την υγεία. O Stephane Moniotte, επικεφαλής του Παιδιατρικού Τμήματος στην πανεπιστημιακή κλινική του Saint-Luc, σημειώνει ότι αν και το πρώτο διάστημα της επιδημίας τα παιδιά θεωρούνταν ως “υπερ-μολυντές”, που ανεξέλεγκτα και εν αγνοία τους διασπείρουν παντού γύρω τους τον κορωνοϊό, η αντίθετη άποψη φαίνεται να επικρατεί σήμερα. “Με τον καιρό παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι φορείς τους ιού, αλλά σπάνια ασθενούν τα ίδια και μετά δυσκολίας μεταδίδουν τον ιό”, εξηγεί ο γιατρός και συμπληρώνει: “Η μόλυνση εκπαιδευτικών από τα παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνια”.

Στάδιο δεύτερο: Η Υπουργός Παιδείας Caroline Désir επισημαίνει σχετικά: “Πρέπει να ακούμε τους γιατρούς, εδικά όταν τονίζουν ότι κινδυνεύει η ψυχική τους υγεία. Οι τελευταίες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τα σχολεία ελήφθησαν στις 24 Απριλίου, αλλά σε αυτές τις 4 εβδομάδες η υγειονομική κατάσταση εξελίχθηκε θετικά. Η ανοιχτή επιστολή των παιδιάτρων σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της. Ρόλο έπαιξε όμως και η πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας της Φλάνδρας, ο οποίος ανακοίνωσε στις 22 Μαϊου ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις φλαμανδικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και με ειδικούς για μίας “στρατηγική εξόδου” και συνολικής επαναλειτουργίας των σχολείων από 2 Ιουνίου. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της γαλλόφωνης πλευράς. Παρατηρητής υπενθυμίζει ότι από την αρχή είχε συμφωνηθεί ότι όλα θα εξελίσσονταν προοδευτικά σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων. Ο ίδιος δεν θα έκανε λόγο για φλαμανδική επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά μάλλον για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. “Είμαστε σε φάση που μιλάμε για διαπραγματεύσεις, νέα κυβέρνηση και ορισμένοι πολιτικοί θέλουν να κινούνται μπροστά από τις κάμερες”.

Στάδιο τρίτο: Προχθές δεκάδες ομοσπονδιακοί Υπουργοί, Υπουργοί των Περιφερειών και των Κοινοτήτων (αλλά κανένας υπεύθυνος από πλευράς Εκπαίδευσης) επισημοποιούν τη γενική επιστροφή στα θρανία υπό τον όρο της τήρησης δέσμης μέτρων ασφαλείας. Ο Etienne Michel, Γενικός Διευθυντής της Καθολικής Εκπαίδευσης στο Βέλγιο, συνήθως μετρημένος στα λόγια του, δηλώνει: “Είμαι κατάπληκτος. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης. Η πλήρης αναμόρφωση των όρων λειτουργίας της εκπαίδευσης σε μόλις δέκα μέρες μετά την πρώτη ημέρα επιστροφής προκαλεί δυσφορία και θυμό, κυρίως στους διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό που πρόσφατα ήταν το πλέον ουσιαστικό, τώρα είναι ασήμαντο”. Οι διευθυντές νοιώθουν ότι είναι τα θύματα ενός παιχνιδιού επιρροής μεταξύ ειδικών και πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος του σχολείου είναι στο σύνολό του δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις αυτές, παρατηρεί η εφημερίδα, καθώς διαπιστώνονται αντιφατικές θέσεις. Διευθυντής σχολείου στην περιοχή Uccle των Βρυξελλών εκτιμά ότι η επιστροφή για τρεις εβδομάδες στα θρανία, ήτοι μέχρι την έναρξη των θερινών διακοπών, «θα μας προσφέρει 3 εβδομάδες υψηλής συμβολικής αξίας. Και θα προσφέρει ένα θετικό κλείσιμο σε μία σχολική χρονιά που χάθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω πανδημίας».

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί εκπαιδευτικοί έσπευσαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη σοκαριστική γι’ αυτούς ανατροπή, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στο θέμα της δικής τους υγείας.

Οι θάνατοι πλησιάζουν τους 10.000

42 ακόμη θάνατοι προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στο λογαριασμό του Βελγίου. Σύμφωνα με τη ανακοίνωση των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Υγείας του Βελγίου, το τελευταίο 24ωρο, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό 19 άνθρωποι στη Φλάνδρα, 8 στη Βαλλονία και 15 στις Βρυξέλλες. Οι 17 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και οι 20 διέμεναν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Από τους τελευταίους, το 35% είχε επιβεβαιωθεί θετικό στον κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός νεκρών στο Βέλγιο ανέρχεται στους 9.430 –δεν αποκλείεται να σπάσει και το ψυχολογικό φράγμα των 10.000. 212 νέα νέα κρούσματα καταγράφηκαν (123 στη Φλάνδρα, 72 στη Βαλλονία και 17 στις Βρυξέλλες), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 58.061.

Τη θέση ότι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του Βελγίου, όπως αποτυπώνονται στις καθημερινές καταγραφές θανάτων, νέων κρουσμάτων και εισαγωγών σε νοσοκομεία, δεν αντανακλούν την επιδημιολογική πραγματικότητα στη χώρα, καθώς δεν έχει ελεγχθεί ολόκληρος ο πληθυσμός, υποστηρίζει δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 818.807 τεστ. Και ενώ προχθές τα νέα κρούσματα ήταν 137, ο αριθμός τους χθες ανήλθε στα 257. Οπότε προκύπτει αβίαστα το ερώτημα, εάν θα πρέπει να ανησυχούμε, καθώς η χώρα βρίσκεται σε φάση περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων. Ο ιολόγος και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Sciensano, Steven Van Gucht, γνωρίζει ασφαλώς ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, αλλά εάν παρατηρήσουμε την κατάσταση πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε ότι αυτό αφορά κυρίως μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με κρούσματα που κυμαίνονται από 26 μέχρι 126. Στον γενικό πληθυσμό οι μολύνσεις κινούνται σε σταθερά επίπεδα. Όταν εντοπίζουμε νέα κρούσματα, στόχος είναι να πραγματοποιήσουμε εκτεταμένα τεστ στη συγκεκριμένη μονάδα προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα τείχος μεταξύ όσων είναι θετικοί και όσων είναι αρνητικοί στον ιό”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, η καθοδική τάση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό συνεχίζει να ισχύει, καταλήγει το δημοσίευμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει λόγος για μία επιστροφή της επιδημίας.

ΚορονοϊόςκρούσματαθάνατοιΒέλγιο