Κόσμος|11.06.2020 14:35

Λονδίνο: Στο μικροσκόπιο τα αγάλματα της πόλης από το «βρώμικο» παρελθόν της Βρετανίας

Newsroom

Στη διάρκεια των συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις, που εκτυλίσσονται μετά τη δολοφονία του George Floyd, στο στόχαστρο των διαδηλωτών έχουν μπει και τα αγάλματα επιφανών ανδρών και αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Κυριακή 7/6 διαδηλωτές στο Μπρίστολ ξήλωσαν και έριξαν σε ποτάμι του άγαλμα του ευεργέτη της πόλης, Έντουαρντ Κόλστον, ο οποίος έφτιαξε τα πλούτη του από το δουλεμπόριο μαύρων ανθρώπων. 

Ο ιστορικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής David Olusoga σχολίασε ότι θα έπρεπε να είχε κατέβει εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια το άγαλμα του δουλέμπορου τονίζοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι επί δεκαετίες, δεν αποτελούσε... πρόβλημα. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι το Λονδίνο και το Μπρίστολ ενεπλάκησαν όσο καμία άλλη πόλη στο δουλεμπόριο τον 17ο αιώνα, ωστόσο, ακόμα και τον 19ο αιώνα, το Μπρίστολ, μια πόλη της οποίας το 15% είναι μαύροι, Ασιάτες κι άλλες μειονότητες, ζούσε βλέποντας αυτό το άγαλμα κάθε μέρα...». 

Τώρα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, όρισε επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει όλα τα αγάλματα αλλά και τα ονόματα των δρόμων της πόλης, ώστε να αφαιρεθούν όσα συνδέονται με το «βρώμικο» παρελθόν της αυτοκρατορικής Βρετανίας. «Η διαφορετικότητα της πόλης μας είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας, ωστόσο τα αγάλματά μας, τα τα ονόματα των δρόμων μας και οι δημόσιοι χώροι αντανακλούν μια περασμένη εποχή. Είναι μια άβολη αλήθεια ότι το έθνος και η πόλη μας οφείλουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους στο εμπόριο σκλάβων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαν. 

Με πληροφορίες από Reuters

ΛονδίνοΒρετανίααγάλματα