Η Τουρκία… εγκαθίσταται με 2 στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη
Μαρία ΖαχαράκηΕνισχύει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία της με την Τρίπολη η Άγκυρα, η οποία ετοιμάζεται να δημιουργήσει 2 μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη -ενόψει και των ερευνών/γεωτρήσεων στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου- ενώ παράλληλα ξεκινά προετοιμασίες για εξορύξεις σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης.
Η πρώτη βάση που θα δοθεί στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σαράζ θα είναι αεροπορική για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη IHA/SIHA και η δεύτερη ναυτική στο λιμάνι της Μισράτα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων στην Τουρκία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Σαράζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Πρώτα η βάση για drones
Μετά την εκκαθάριση από νάρκες από Τούρκους πυροτεχνουργούς, που έχουν τοποθετηθεί –σύμφωνα με την Τουρκία- από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, στην στρατιωτική αεροπορική βάση της Βατίγια, η εν λόγω βάση θα παραχωρηθεί στην Τουρκία προκειμένου να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου IHA/SIHA.
Ναυτική βάση για την «προστασία» του τουρκο-λιβυκού συμφώνου
Το επόμενο βήμα είναι η ναυτική βάση στη Μισράτα. «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.
Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η θαλάσσια αυτή περιοχή της Μισράτα θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτό το κομμάτι θα το ελέγχει τώρα η Τουρκία. «Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Η τουρκική ΤΡΑΟ στις πετρελαιοπηγές της Λιβύης
Το πετρέλαιο που διαθέτει η Λιβύη δεν περιορίζεται μόνο στη θάλασσα, αλλά επεκτείνεται και στην ξηρά. Η Τουρκία μέσω της Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα που ο Λίβυος πρωθυπουργός Σαράζ επισκέφτηκε τον Ταγίπ Ερντογάν, να της παραχωρηθεί επίσης άδεια για εξόρυξη πετρελαίου σε ορισμένες πετρελαιοπηγές της Λιβύης.
Σύμφωνα μάλιστα με τη «Χουριέτ», στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε αυτό το κομμάτι. Μία δραστηριότητα που πριν από τον εμφύλιο της Λιβύης η Τουρκία συμμετείχε ενεργά, αλλά ανεστάλη λόγω του πολέμου.
Τα Τουρκικά Πετρέλαια αναμένεται να ξεκινήσουν εκεί μόλις η Μισράτα στην ανατ. Λιβύη εκκαθαριστεί πλήρως από τις νάρκες που έχουν τοποθετήσει δυνάμεις του Χαφτάρ αποχωρώντας, όπως επισημαίνεται στον τουρκικό τύπο.
Οι SAT σε αποστολή εκκαθάρισης ναρκών
Οι ομάδες υποβρύχιων καταστροφών (SAS/SAT) της Τουρκίας έχουν ήδη μεταβεί στη Λιβύη με την αποστολή να «καθαρίσουν» από νάρκες περιοχές, από τις οποίες έχουν υποχωρήσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ειδικά νότια της Τρίπολης. Η Τουρκία θα παράσχει επίσης βοήθεια στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του ηλεκτρικού και της υδροδότησης στη Λιβύη. Χθες πάντως απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ικονίου της Τουρκίας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C 130 τύπου Hercules με προορισμό το λιμάνι της Μισράτα, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
- Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
- Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
- Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!