Γιατί διαφωνούν Ρωσία και Τουρκία - Απάντηση Τσαβούσογλου στα περί εμπλοκής
Μαρία ΖαχαράκηΑρνήθηκε ότι δημιουργήθηκε οποιαδήποτε κρίση μεταξύ Άγκυρας-Μόσχας για το ζήτημα της Λιβύης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη χθεσινή αιφνίδια ακύρωση της επίσκεψης των δύο Ρώσων υπουργών Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η απόφαση για την ακύρωση της επίσκεψης ελήφθη από κοινού με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Στη συνέντευξη τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Τσεβάντ Ζαρίφ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε χθες με τους Ρώσους υπουργούς για το θέμα της Λιβύης λέγοντας ότι: «Πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και μεταξύ γραφειοκρατών. Δεν υπήρξε καμιά διαφωνία. Συμφωνήσαμε μάλιστα ότι είναι ωφέλιμο να συνεχιστούν οι επαφές σε αυτό το επίπεδο και να εξεταστούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά την εκεχειρία. Στις συνομιλίες μας με τους Ρώσους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν έχει ταρακουνηθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χρειάζεται να συζητήσουμε λίγο ακόμη τα θέμα της μόνιμης εκεχειρίας και τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση. Πρέπει να ετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο. Χθες συνομιλήσαμε δύο φορές με τον Λαβρόφ. Λάβαμε μαζί την απόφαση για αναβολή. Δεν χρειάζεται το θέμα να πηγαίνει αλλού», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και παραδέχτηκε ότι «είναι σαφές ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει κρίση».
Οι διαφωνίες και το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της επίσκεψης
Το τελευταίο 24ωρο πάντως το παρασκήνιο δίνει και παίρνει πίσω από την ακύρωση της επίσκεψης των δύο κορυφαίων Ρώσων υπουργών την Κυριακή στην Τουρκία για να συζητήσουν το θέμα της Λιβύης. Σύμφωνα με διαρροές στη φιλο-κυβερντική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο λόγος της διαφωνίας προέκυψε το Σάββατο, όταν έφτασε η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη και παρουσίασε τις προτάσεις της Μόσχας για την εκεχειρία στην Άγκυρα.
Η διαφωνία έγκειται στο ότι:
- Η πρόταση της ρωσικής πλευράς για εκεχειρία θεωρήθηκε απαράδεκτη για την Τουρκία,
- Οι Ρώσοι ήρθαν με την ίδια πρόταση της διακήρυξης του Καΐρου που υποστήριζε τον Χαφτάρ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», πάντως, το μήλο της έριδος είναι η πόλη Σύρτη, που έχει το 70% των πετρελαιοπηγών της χώρας και αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα. Προς το παρόν την κατέχουν οι Ρώσοι μισθοφόροι, η Άγκυρα θέλει να ελέγχεται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ, αλλά οι Ρώσοι είπαν ότι η Σύρτη και η Τζούφρα είναι κόκκινη γραμμή για εκείνους και διαφώνησαν με τους Τούρκους. Είναι σαφές ότι η επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Άγκυρα αναβλήθηκε, υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», επειδή η φύση της πρότασης δεν ήταν κατάλληλη για την επίτευξη συναίνεσης στη Λιβύη, δηλαδή δεν αναμένονταν πρόοδος από τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το στάδιο.
«Ως εκ τούτου, ήταν προφανές ότι η επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών δεν θα ήταν παρά ένα ταξίδι αναψυχής», σημειώνεται.
Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν πλέον και ενεργή συμμετοχή του Ισραήλ στην υπόθεση με τη Λιβύη. Όπως αναφέρουν διάφορα τουρκικά μέσα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Χαλίφα Χαφτάρ, μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος των στρατιωτικών ενισχύσεων στη Λιβύη μέσω του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ΗΑΕ μιλούν απευθείας με τους πράκτορες της Μοσάντ στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και οργανώνουν την εκπαίδευση των ανδρών του Χαφτάρ, ενώ παράλληλα στέλνουν μέσω Ισραήλ συστήματα αεροπορικής άμυνας στο Λίβυο στρατάρχη.
- Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
- Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
- Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι