Σε... ασφυξία ο Τραμπ: Το μετέωρο βήμα του προέδρου των ΗΠΑ
Θοδωρής ΛαΐναςΣε μία πρωτοφανή η δίνη βρίσκονται οι ΗΠΑ, με τις διαδηλώσεις και την κοινωνική αναταραχή για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ να πληθαίνουν, τον κορονοϊό να συνεχίζει απτόητος τη δράση του στη χώρα που οδεύει σε εκλογές και τα αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου να αποκεφαλίζονται και να πετιούνται στη θάλασσα. Ενα σκηνικό που ακόμη και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί εξελίσσεται στις ΗΠΑ. Τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, μετά την κακοποίηση που υπέστη κατά τη σύλληψή του, οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις όχι μόνο δεν εξασθενούν, αλλά παίρνουν νέες διαστάσεις και μορφές, σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοφανείς για την ιστορία των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η καταστροφή αγαλμάτων, φέρνοντας στον νου εικόνες από το ανατολικό μπλοκ πριν από 30 χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο κορονοϊός όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρεί, αλλά συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο στη χώρα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του φονικού ιού.
Η οικονομική ζωή των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε... καραντίνα, με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε εβδομάδα. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, όπου και εκεί εξελίσσονται πρωτοφανείς για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας καταστάσεις, με τον εν ενεργεία πρόεδρο να βλέπει κορυφαία στελέχη του κόμματός του να δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν και οργανώσεις Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων να πραγματοποιούν προεκλογικό αγώνα εναντίον του! Παρά την πολωτική και αμφιλεγόμενη σε πολλά ζητήματα πολιτική που άσκησε και τις παλινωδίες του στο θέμα της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφάνιζε στις δημοσκοπήσεις μεγάλη αντοχή και όλα έδειχναν ότι η εκλογική μάχη απέναντι στον Τζο Μπάιντεν θα ήταν αμφίρροπη και θα κρινόταν σε λεπτομέρειες.
Ομως το γόνατο του αστυνομικού της Μινεάπολης στον αυχένα του Φλόιντ αποδείχθηκε καταλύτης εξελίξεων που κανείς, φυσικά, δεν μπορούσε όχι να προβλέψει, αλλά ούτε καν να φανταστεί ότι θα μπορούσαν να συμβούν, μεταβάλλοντας μέσα σε ένα βράδυ την κατάσταση. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και η στάση που κράτησε ο Τραμπ σπρώχνουν τον Μπάιντεν προς τον Λευκό Οίκο και το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι μια απλή διαχείριση της κατάστασης και του προβαδίσματος που του δίνουν πλέον οι δημοσκοπήσεις.
Ο Τραμπ θα... παίξει τα ρέστα του στο να «μαντρώσει» τους λευκούς ψηφοφόρους γύρω από το δόγμα «νόμος και τάξη» που προβάλλει. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να μπερδέψει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους με επικοινωνιακά τρικ και επιχειρήματα περί της αδράνειας των Δημοκρατικών για τα δικαιώματά τους, υποστηρίζοντας πως ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για την αφροαμερικανική κοινότητα, η οποία αποτελεί το 13% του εκλογικού σώματος.
Ο Μπάιντεν από την πλευρά του προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να «μπετονάρει» τις ψήφους της αφροαμερικανικής κοινότητας, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τους Δημοκρατικούς, αλλά τόσο οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα όσο και ο ίδιος ο Μπάιντεν έκαναν σοβαρά λάθη και προέβησαν σε ατυχείς δηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί Αφροαμερικανοί να μην ήταν πρόθυμοι να τον ψηφίσουν πριν από τον θάνατο του Φλόιντ. Το πώς θα κινηθεί ο Μπάιντεν απέναντι στους λευκούς ψηφοφόρους και σε φλέγοντα θέματα όπως αυτά της οικονομίας παραμένει ερωτηματικό. Προς το παρόν ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μεθόδους νοθείας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. ΟΔημοκρατικός υποψήφιος φοβάται επίσης ότι ο Τραμπ, ακόμη και αν χάσει, είναι πιθανό να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και ότι σε αυτή την περίπτωση θα επέμβει ο στρατός για να τον βγάλει έξω από τον Λευκό Οίκο. Οσο περνούν οι μέρες, η συζήτηση στις ΗΠΑ ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών.
Η συζήτηση πήγε στη σφαίρα των πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν πάνω στα θέματα των φυλετικών διακρίσεων και μάλιστα τις τελευταίες μέρες το όλο θέμα πέρασε σε άλλες διαστάσεις, με αγνώστους να καταστρέφουν αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με το δουλεμπόριο και την αποικιοκρατία. Στο στόχαστρο έχουν μπει ακόμη και αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου, τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουν ως θαρραλέο εξερευνητή, αλλά οι ιστορικοί έχουν αποκαλύψει ότι κάθε άλλο παρά φιλικός ήταν απέναντι στους ιθαγενείς που συνάντησε στην αμερικανική ήπειρο. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ τα αγάλματα του Κολόμβου καταστρέφονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποδούλωση και την ανελέητη βία που υπέστησαν οι τοπικοί πληθυσμοί μετά την ανακάλυψη της ηπείρου.
Στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια διαδηλωτές αποκαθήλωσαν μνημείο της Συνομοσπονδίας, του ρατσιστικού δουλοκτητικού καθεστώτος στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν να μετονομαστούν διάφορα στρατόπεδα εντός της αμερικανικής επικράτειας τα οποία φέρουν το όνομα στρατηγών του στρατού της Συνομοσπονδίας που ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο από τον στρατό των Βορείων, θέτοντας έτσι τέλος στο καθεστώς της δουλείας. Βέβαια οι φυλετικές διακρίσεις σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικά στον Νότο συνεχίστηκαν για περίπου έναν αιώνα μετά το τέλος του εμφυλίου.
«Πολύ αργά για να αντιδράσουμε»
Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια και οι θάνατοι πλησιάζουν τις 120 χιλιάδες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ από μία αιτία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ενα δεύτερο κύμα του κορονοϊού πλησιάζει σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο ρυθμός αύξησης της κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό που γίνονται τα τεστ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποτύχουμε να ελέγξουμε ένα νέο επιδημικό ξέσπασμα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε δύο-τρεις εβδομάδες για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και την κατάσταση, αλλά τότε είναι ίσως πολύ αργά για να αντιδράσουμε» αναφέρει ο Ερικ Τόνερ, ειδικός στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.
Ο Τζέφρι Μόρις, διευθυντής του τομέα Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, αναφέρει ότι Φλόριντα, Τέξας, Αριζόνα και Καλιφόρνια εισέρχονται σε συνθήκες δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Ακόμα και αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και αν διατηρήσουμε επίπεδη την καμπύλη, είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φτάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο. Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο. Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Τζα.
«Αποτυγχάνει σε πολλά, δεν τον ανεχόμαστε άλλο»
Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ θα καταγράψει στην πολιτική του διαδρομή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατάφερε να εξοργίσει όχι μόνο πολλά από τα πιο γνωστά στελέχη του κόμματός του, αλλά πρώην στενούς του συνεργάτες και τελικά ακόμη και τις πολιτικές οργανώσεις των Ρεπουμπλικάνων, που αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκστρατεία εναντίον του! Ο πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Τραμπ, ο στρατηγός Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι ο Τραμπ «είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία 70 χρόνια που προσπαθεί να διχάσει τον αμερικανικό λαό». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στρατηγός Κόλιν Πάουελ, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 1995, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας τη συνήθη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου που επιτέθηκε στον Πάουελ με ανάρτησή του στο Twitter. Ηγετικές φυσιογνωμίες των Ρεπουμπλικάνων, όπως οι πρόεδροι της Βουλής Πολ Ράιαν και Τζον Μπένερ, καθώς και ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, αποφεύγοντας μέχρι στιγμής να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητας του Τραμπ.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϊ και η Λίζα Μουρκόβσκι, δηλώνουν ιδιαίτερα σκεπτικοί στο αν θα υποστηρίξουν τελικά τον Τραμπ ή όχι. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πρώην γερουσιαστές τον κατηγορούν ότι με την τακτική του και την αρνητική του δημοφιλία το κόμμα υπέστη μεγάλη ήττα στις εκλογές για τη Γερουσία και έτσι έχασαν τη θέση τους. Γνωστοί οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν δημιουργήσει διάφορες ομάδες και οργανώσεις κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ. Μία από αυτές, με το όνομα «Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εναντίον Τραμπ», ξεκίνησε μια online καμπάνια εναντίον του Αμερικανού προέδρου, το ύψος της οποίας είναι 10 εκατ. δολάρια. Μια άλλη αντίστοιχη οργάνωση με το όνομα «Lincoln Project» δημιουργεί αρνητικά διαφημιστικά σποτάκια για τον Τραμπ.
«Για πολύ καιρό οι οπαδοί και στελέχη του κόμματος καταπιέζονταν και δεν μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα υπό τον φόβο ότι ο Τραμπ θα τους επιτεθεί προσωπικά με κάποια ανάρτηση στα social media. Φτάσαμε πλέον σε ένα σημείο που η ανοχή στην ανικανότητά του έχει φτάσει στη στρατόσφαιρα. Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι είναι επιθετικός, αλλά τελικά κάνει τη δουλειά. Ομως πλέον αποτυγχάνει σε τόσο πολλά πράγματα που δεν μπορεί ο κόσμος να τον ανεχτεί άλλο» δηλώνει ο Ρικ Γουίλσον, συνιδρυτής της ομάδας «Lincoln Project».
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα