Ταμείο ανάκαμψης: Επιμένουν σε μνημόνια, έστω και light, οι «τσιγκούνηδες του Βορρά»
Μαρία ΨαράΣτα μέσα Ιουλίου, όταν δηλαδή αναμένεται να έχει διαφανεί... φως στην άκρη του τούνελ, αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, για να συμφωνήσουν τελικά για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, το... χάσμα μεταξύ των «τσιγκούνηδων του Βορρά» (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία) από τη μία και των υπολοίπων (Γαλλία-Γερμανία και χώρες του Νότου) παραμένει μεγάλο σε βασικά ζητήματα, τόσο που κάποιοι αμφισβητούν αν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία πριν από το καλοκαίρι. Η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δεν οδήγησε σε συμφωνία – κάτι που αναμενόταν.
Παρότι όλοι συμφώνησαν στη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ηγέτες κατέληξαν ότι διαφωνούν τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα επιμέρους ζητήματα. Σε πολιτικό επίπεδο, το διακύβευμα είναι περισσότερο θεωρητικό. Εν ολίγοις, οι ηγέτες διαφωνούν στους ορισμούς πολλών από τους όρους που ακούγονται κατά κόρον από στόματα αξιωματούχων των Βρυξελλών, όπως η αλληλεγγύη. Επίσης, οι «τσιγκούνηδες» εξακολουθούν να ζητούν μετ’ επιτάσεως δάνεια αντί για επιχορηγήσεις ή έστω σύνδεση των εκταμιεύσεων με μνημόνια, έστω και light.
Στα σημεία του Ταμείου οι ηγέτες διαφωνούν περίπου σε όλα τα βασικά ζητήματα, δηλαδή στο ύψος του Ταμείου, στην αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων, στον τρόπο κατανομής αλλά και στις προϋποθέσεις. Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι η κρίση είναι ιστορική και χρειάζεται δυναμική απάντηση. «Θα ξεκινήσω διαπραγματεύσεις με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, ώστε σύντομα να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις στις οποίες όλοι συμφωνούν. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος Κορυφής με φυσική παρουσία εδώ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου, ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ψηφιακής Συνόδου.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το καλοκαίρι» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Φυσικά υπήρξαν διαφορές σε διάφορα θέματα, όπως το συνολικό μέγεθος του Ταμείου, η αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων, ο τρόπος κατανομής αλλά και οι ίδιοι πόροι και οι επιστροφές» επεσήμανε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι αγορές είναι ήρεμες «μόνο και μόνο επειδή έχουν υπόψη τους ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το Ταμείο. Αν δεν υπάρξει, το αίσθημα των αγορών θα αλλάξει».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ορισμένοι ηγέτες ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν. Ο δε Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Από την άλλη πλευρά, εκ μέρους των «τσιγκούνηδων του Βορρά», στους οποίους έχουν προστεθεί η Φινλανδία και η Εσθονία, τον λόγο πήρε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελεί είσοδο σε μια μόνιμη ένωση χρέους – πρέπει επομένως να υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Είναι επίσης απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, πώς θα διανέμονται και με ποιους όρους θα πρέπει να δίνεται η όποια βοήθεια».
- Κλείνουν οι κάλπες σταδιακά στις ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα exit poll – Ποιες πολιτείες κερδίζει η Χάρις και ποιες ο Τραμπ
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς