Μπρα ντε φερ Καϊρου - Άγκυρας: Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας Σύρτη και Τζούφρα
NewsroomΣε μπρα ντε φερ Καϊρου - Άγκυρας εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα η λιβυκή κρίση. Η Τουρκία άρχισε ξανά τις πτήσεις στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 προς τη Μισράτα της Λιβύης, ενώ ο αιγυπτιακός στρατός μπαίνει σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τετελεσμένα. «Η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως η Λιβύη δεν θα περιέλθει στον έλεγχο τρομοκρατικών ή άλλων ένοπλων ομάδων» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί.
Η παράλληλη παρουσία σε λιβυκά εδάφη, τουρκικών, αιγυπτιακών, ρωσικών και εσχάτως αμερικανικών δυνάμεων κάνουν τον λιβυκό εμφύλιο να μοιάζει όλο και περισσότερο με την κρίση στη Συρία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε εκτάκτως και συντάχθηκε με την γραμμή της Αιγύπτου. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και καταδικάζουμε τη διεθνοποίηση της λιβυκής κρίσης η οποία επιδεινώνεται από την ανοιχτή εμπλοκή σε αυτήν ξένων στρατευμάτων επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών και τη συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» τόνισε ο γ.γ του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπουλγκέτ.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Τρίπολης και ο πρωθυπουργός Σάρατζ συζητούν με αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες και την Τουρκία την ανασύσταση και εκπαίδευση του λιβυκού στρατού. Τα γεράκια της Άγκυρας ωθούν τις δυνάμεις του Σάρατζ προς την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Σύρτη στη Μεσόγειο και στο αεροδρόμιο Τζούφρα νοτιότερα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει θέση και οι μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν τη γραμμή μας Σύρτη ή Τζούφρα να ξέρουν πως το συγκεκριμένο θέμα για εμάς είναι «κόκκινη γραμμή» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Η Σύρτη και Τζούφρα σχηματίζουν την ημισέληνο», γράφει σήμερα στη Χουριέτ ο γνωστός για τις πηγές του στο τουρκικό παλάτι Αμπντουλ-καντίρ Σελβί δίνοντας και θρησκευτική διάσταση στη διαμάχη για τις δύο περιοχές. Ο δημοσιογράφος προαναγγέλλει επίσης την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και μια επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση με τις…ευλογίες της Άγκυρας.
Τις φιλοδοξίες Ερντογάν στη Λιβύη, σχολιάζει το Bloomberg τονίζοντας πως η Τουρκία επιχειρεί να αυξήσει το «αποτύπωμα» της με την ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, την εμπλοκή τουρκικών εταιρειών στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα και την ολοκλήρωση μεγάλων κατασκευαστικών έργων που είχαν «παγώσει» στο πρόσφατο παρελθόν αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων.
«Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με τη στήριξη της χώρας μας χάλασε τα παιχνίδια και τις παγίδες που προσπάθησαν να στήσουν στη Λιβύη» σημείωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι. Στην Τρίπολη βρέθηκε νωρίτερα την Τετάρτη και ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, λίγες μέρες με την επίσκεψή του στην Άγκυρα όπου επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων με την κυβέρνηση Ερντογάν.
- Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
- Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
- Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας