ΟΟΣΑ: Φοροδιαφυγή μέσω επενδύσεων στο εξωτερικό ύψους 10 τρισ. ευρώ!
NewsroomΔιπλασιάστηκε στα 10 τρισ. ευρώ το 2019 το συνολικό ποσό των καταθέσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών επενδύσεων στο εξωτερικό, το οποίο ήρθε σε γνώση των φορολογικών Αρχών του κόσμου μέσω της μεταξύ τους ανταλλαγής πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
«Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κάνει τεράστια πρόοδο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής (μέσω επενδύσεων) στο εξωτερικό, καθώς η εφαρμογή των καινοτόμων κανόνων διαφάνειας από "το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς" οδηγεί τις χώρες όλο και πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης του τραπεζικού απορρήτου για φορολογικούς σκοπούς», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Σχεδόν 100 χώρες προχώρησαν σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών το 2019, επιτρέποντας στις φορολογικές Αρχές τους να αποκτήσουν στοιχεία για 84 εκατ. χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς που κατείχαν κάτοικοί τους στο εξωτερικό, οι οποίοι αφορούσαν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 τρισ. ευρώ.
Το 2018, που ήταν η πρώτη χρονιά μίας τέτοιας ανταλλαγής πληροφοριών, είχαν ανταλλαχθεί πληροφορίες για 47 εκατ. χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 5 τρισ. ευρώ.
Ο διπλασιασμός του ποσού προέκυψε από την αύξηση του αριθμού των χωρών που μετέχουν στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών (97 έναντι 96 το 2018) καθώς και τη διεύρυνση των πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν (το 2018 υπήρχαν πληροφορίες για 47 εκατ. χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς).
«Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας: «Το σύστημα αυτό της πολυμερούς ανταλλαγής, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον ΟΟΣΑ και η διαχείρισή του γίνεται από το Παγκόσμιο Φόρουμ παρέχει στις χώρες σε όλο τον κόσμο έναν πλούτο νέων πληροφοριών, ενισχύοντας τις φορολογικές διοικήσεις τους για να διασφαλίζουν ότι οι λογαριασμοί στο εξωτερικό δηλώνονται με τον κατάλληλο τρόπο. Οι χώρες θα αντλήσουν έσοδα που χρειάζονται πολύ, ιδιαίτερα σήμερα υπό το φως της τρέχουσας κρίσης της COVID-19, κινούμενες εγγύτερα σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει μέρος για να κρύψεις κάτι».
Από το 2009, όταν η G20 διακήρυξε το τέλος του τραπεζικού απορρήτου, η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ισχυρή και συνεχή πρόοδο στη μάχη της φοροδιαφυγής με επενδύσεις στο εξωτερικό. Τα οφέλη από τη μάχη αυτή φάνηκαν πριν ακόμη από τις ανταλλαγές πληροφοριών. Μελέτη του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο του 2019 έδειξε ότι η ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Φόρουμ συνοδεύτηκε από μία παγκόσμια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων από αλλοδαπούς στα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα κατά 24% (410 δισ. δολάρια) από το 2008 έως το 2019. Τα προγράμματα εθελοντικών αποκαλύψεων, οι φορολογικές έρευνες στο εξωτερικό και σχετικά μέτρα, που είχαν ληφθεί πριν από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, έχουν οδηγήσει ήδη στον εντοπισμό πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 100 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή