Κόσμος|01.07.2020 17:59

Η Ε.Ε. άνοιξε τα σύνορά της: Αυτοψία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Μαρία Ψαρά

Τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν την Τετάρτη 1η Ιουλίου για 14 χώρες του πλανήτη. Επισκέπτες από Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νότια Κορέα, Αλγερία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη μπορούν από σήμερα να κάνουν τις διακοπές τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία εξαιρούνται, όπως και η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Επίσης, εκτός μένει και η Κίνα, μέχρι να ανοίξει τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους επισκέπτες.

Το ethnos.gr βρέθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια, στην καρδιά της Ευρώπης.

Η κίνηση ήταν αυξημένη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε αντίστοιχες μέρες στην εποχή προ κορονοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου, η κίνηση κινήθηκε σήμερα στο 25% της κίνησης προ κρίσης.

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr

Τα μέτρα ήταν δρακόντεια και η παρουσία της αστυνομίας έντονη, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις και τα άλλα μέτρα προστασίας. Η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του αερολιμένα.

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr

Σε καμία περίπτωση το αεροδρόμιο δεν ήταν γεμάτο. Παντού οι προειδοποιήσεις ενημέρωναν για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr

Στον πίνακα των αναχωρήσεων, οι περισσότερες πτήσεις φαίνονται ότι έχουν ακυρωθεί. Ακόμη και για τις πτήσεις εντός Ε.Ε., οι αεροπορικές εταιρείες τις συγχωνεύουν ή τις ακυρώνουν, αν δεν υπάρχει πληρότητα. Οι περισσότερες πτήσεις που πραγματοποιούνταν ήταν εντός Ε.Ε. και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως Μαρόκο και Τυνησία.

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr

Στον χώρο του αεροδρομίου επιτρέπονταν αποκλειστικά όσοι διέθεταν κάρτα επιβίβασης, όσοι δηλαδή ταξίδευαν. Οι συνοδοί έπρεπε να σταματήσουν έξω από το κτίριο.

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr

Ειδικές κατασκευές έχουν στηθεί για το πλύσιμο των χεριών στο Ζάβεντεμ.

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr

Στο χώρο των αφίξεων, η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Οι φίλοι και συγγενείς επισκεπτών έπρεπε να περιμένουν μακριά από το σημείο όπου θα έφταναν οι δικοί τους άνθρωποι. 

Αεροδρόμιο Ζάβαντεμ/ethnos.gr
ΒρυξέλλεςτουρισμόςαεροδρόμιοΚορονοϊός