Κόσμος|03.07.2020 21:50

Γαλλία: Επικίνδυνη η πρακτική της Τουρκίας στη Λιβύη

Newsroom

Το θερμόμετρο ανάμεσα στις σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας χτυπά «κόκκινο», καθώς η υπουργός Εθνικής Άμυνας της ΓαλλίαςΦλοράνς Παρλί, τόνισε πως οι πρακτικές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι επικίνδυνες. «Εδώ και 15 ημέρες γαλλικό πλοίο προχώρησε σε έλεγχο ύποπτου φορτίου από την Τουρκία, τουρκικές φρεγάτες παρενέβησαν και μία από αυτές - όπως λέμε στη στρατιωτική διάλεκτο - "κλείδωσε" το γαλλικό πλοίο με το ραντάρ στόχευσης. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για μία επιθετική και ύπουλη κίνηση από ένα μέλος του ΝΑΤΟ», υποστήριξε η Παρλί.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρέφτανε στην Τρίπολη, προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι συζητήσεις για τη δημιουργία των δύο τουρκικών βάσεων στα λιβυκά εδάφη. 

Από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυε και πάλι πολύ σοβαρές κατηγορίες… ενάντια στο Παρίσι. «Η Γαλλία έχει διαπράξει έγκλημα στη Λιβύη. Κι επειδή η Γαλλία έχει διαπράξει το έγκλημα της συγκάλυψης των μαζικών ταφών εκεί, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί τώρα την Τουρκία για κάτι τέτοιο, προκειμένου να αποφύγει η ίδια αυτές τις κατηγορίες», τόνισε ο Τσελίκ.

Με τις σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού να οδηγούνται καθημερινά στα άκρα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε αυστηρότατη επίπληξη προς τον Τούρκο πρέσβη. O Ισμαίλ Μούσα, πρέσβης της Τουρκίας στη γαλλική πρωτεύουσα κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη, 1η Ιουλίου, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Γαλλίας. «Ενημερώσαμε τον πρέσβη της Τουρκίας ως οφείλουμε για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τις παραλείψεις και τις ανακριβείς και μεροληπτικές πληροφορίες που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακροάσεως», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθεί με διπλωματικό τρόπο το χάσμα των αντιμαχόμενων πλευρών στην Λιβύη προχώρησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φαγέζ Αλ Σαράζ ζήτησε την άμεση επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

Ομέρ ΤσελίκΤουρκίαΓαλλίαΑκάρ