Κόσμος|07.07.2020 08:59

Νέος εφιάλτης στην Κίνα: Κρούσμα βουβωνικής πανώλης

Newsroom

Κρούσμα βουβωνικής πανώλης εντοπίστηκε σε πόλη της Κίνας, θέτοντας τις Αρχές εκ νέου σε συναγερμό. Σύμφωνα με αναφορές, ο ασθενής είναι ένας βοσκός από την πόλη Μπαγιανούρ και βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.

Αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση επιπέδου 3, το δεύτερο χαμηλότερο σε μια κλίμακα τεσσάρων επιπέδων. Η οδηγία απαγορεύει το κυνήγι και την κατανάλωση κρέατος.

Θανατηφόρος νόσος, αλλά θεραπεύσιμη

Η βουβωνική πανώλη που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να είναι θανατηφόρα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινά διαθέσιμα αντιβιοτικά. Περιστατικά αναφέρονται σε όλο τον κόσμο. Το 2017 στη Μαδαγασκάρη καταγράφηκαν περισσότερες από 300 περιπτώσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά της στάδια καθώς τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται μετά από τρεις έως επτά ημέρες, μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

"Σε αντίθεση με τον 14ο αιώνα, έχουμε τώρα μια κατανόηση για το πώς μεταδίδεται αυτή η ασθένεια", δήλωσε ο Δρ Shanti Kappagoda, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Stanford Health Care.

"Ξέρουμε πώς να το αποτρέψουμε. Είμαστε επίσης σε θέση να θεραπεύουμε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με αποτελεσματικά αντιβιοτικά", πρόσθεσε.

Ο «Μαύρος Θάνατος», όπως είχε ονομαστεί, προκάλεσε περίπου 50 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη τον 14ο αιώνα. Το τελευταίο τρομακτικό ξέσπασμα ήταν στο Λονδίνο το 1665, όπου έχασε τη ζωή του περίπου το ένα πέμπτο των κατοίκων της πόλης.

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε από το Open Tv

Κίναβουβωνική πανώλη