Κόσμος|20.12.2018 19:00

Το ethnos.gr στη Ρώμη: Φρούριο η ιταλική πρωτεύουσα ενόψει Χριστουγέννων

Ευλαμπία Ρέβη

«Θα κατακτήσουμε τη Ρώμη σας». Αυτό το μήνυμα έχει μεταδοθεί πολλές φορές από τα κανάλια προπαγάνδας του ISIS με αποδέκτη ακόμα και τον ίδιο τον Πάπα στο πρόσωπο του οποίου οι τζιχαντιστές έχουν πραγματοποιήσει ευθείες απειλές. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όλη η Ιταλία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής λόγω των ακραίων ισλαμιστών, κυρίως τρομοκρατών και εξτρεμιστών που επιστρέφουν από το εξωτερικό». Τάχθηκε, μάλιστα, ανοιχτά υπέρ των συλλήψεων όσων πανηγυρίζουν στο Διαδίκτυο για τον θάνατο συνανθρώπων μας, χαρακτηρίζοντάς τους «αισχρά υποκείμενα».

Το «γιατί η Ιταλία δεν έχει υποστεί ακόμα χτύπημα ισλαμιστών;», είναι ένα μεγάλο ερώτημα που έχει απασχολήσει όχι μόνο διεθνή ΜΜΕ, αλλά και ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Όπως επισημαίνουν στο ethnos.gr έμπειροι αναλυτές η γειτονική χώρα κάποτε μαστιζόταν από την πολιτική βία. Δύο σημαντικοί δικαστές, ο Τζοβάνι Φαλκόνε και ο Πάολο Μπορσελίνο, που έδωσαν μάχη κατά της μαφίας δολοφονήθηκαν το 1992. Αυτό, κατά τους ίδιους, σημαίνει ότι έχουν εκπαιδευτεί σε πολύ σκληρές συνθήκες και έχουν εμπειρία που τους έχει οδηγήσει στο να είναι εξαιρετικά προνοητικοί και αποτελεσματικοί.

Τζιχαντιστής που είναι αγγλόφωνος κρατά μία εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου ενώ βρίσκεται σε μια εκκλησία στο Φαράγουι των Φιλιππίνων

Η Ιταλία, άλλωστε, δεν έχει γίνει μάρτυρας μιας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης από τη δεκαετία του '80, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι απλώς τυχερή, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της χώρας και η μεγάλη εμπειρία τους με τα χτυπήματα της μαφίας -συμπεριλαμβανομένης μίας ολόκληρης δεκαετίας αιματηρής πολιτικής βίας το ’70- ή είναι άλλοι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό;

«Πρέπει να γίνουν έρευνες και συλλήψεις με κάθε τρόπο. Να εξακριβώνεται ποιος μπαίνει και βγαίνει από τη χώρα. Δεν πρόκειται για δικαίωμα αλλά για υποχρέωση, ώστε τα σύνορα να προστατεύονται», τόνισε παράλληλα ο Ματέο Σαλβίνι. Πράγματι, όχι μόνο η Ρώμη, αλλά όλες οι μεγάλες πόλεις της Ιταλίας εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία έχουν μετατραπεί σε «φρούρια». Αστυνομικοί και στρατιωτικοί με όπλα είναι αγκυροβολημένοι σχεδόν σε κάθε γωνιά, ενώ στα κεντρικά αξιοθέατα οι έλεγχοι είναι αυστηροί και εξονυχιστικοί.

Ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου έχει μετατραπεί σε φρούριο

«Ζω στη Ρώμη από το 2001. Η όψη της πόλης σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας είδα να αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία και ειδικότερα στο μετρό στο Βέλγιο. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν όχι μόνο στους δρόμους της πόλης, αλλά και στα μεγάλα αξιοθέατα, όπως το Βατικανό ή το Κολοσσαίο. Αυτό φυσικά και σου προκαλεί μία αίσθηση ασφάλειας, αλλά σου δημιουργεί και ένα μικρό πρόβλημα από την άποψη ότι θα πρέπει να περιμένεις λίγο παραπάνω στην ουρά», σχολιάζει στο ethnos.gr ο Νίκος Μηνάς, που εδώ και 17 χρόνια εργάζεται τον μισό χρόνο στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο στην Ιταλία.

«Για να είμαι ειλικρινής, όμως, αισθάνομαι πολύ πιο ασφαλής. Οι έλεγχοι είναι πιο εντατικοί και η Ρώμη είναι αστυνομοκρατούμενη πόλη, αλλά όλο αυτό γίνεται για το καλό μας. Υπάρχουν, μάλιστα, δρόμοι που έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας. Κάποιοι επισκέπτες μπορεί να επηρεαστούν ψυχολογικά, γιατί οι άνδρες της Πολιτοφυλακής κυκλοφορούν με τα όπλα τους φανερά, ωστόσο σε κάποιους άλλους δημιουργείται το αντίθετο αίσθημα, αυτό δηλαδή της ασφάλειας», προσθέτει. Και συνεχίζει: «Στις ιταλικές εφημερίδες έχω διαβάσει ότι έχουν αποτρέψει τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως στο Μιλάνο. Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κάνουν καλή δουλειά».

Αυστηρότατοι έλεγχοι γίνονται στους επισκέπτες του Βατικανού προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος

Τον Απρίλιο του 2016 έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν έξι άτομα -όλοι μαροκινής καταγωγής- με τις κατηγορίες ότι είχαν λάβει οδηγίες από τρομοκράτες του ISIS να επιτεθούν στο Βατικανό και την πρεσβεία του Ισραήλ στη Ρώμη. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Λομβαρδία και στο Πεδεμόντιο κατόπιν κοινής επιχείρησης που συντονίστηκε από τον εισαγγελέα του Μιλάνου και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ιταλίας.

«Αγαπητέ μου αδελφέ, σου στέλνω… το ποίημα της βόμβας… άκουσε τον σεΐχη και χτύπα», φέρεται να αναφερόταν σε ένα από τα μηνύματα που έλαβαν οι συλληφθέντες. «Ορκίζομαι ότι θα είμαι ο πρώτος που θα επιτεθεί στην Ιταλία των σταυροφόρων, ορκίζομαι ότι θα επιτεθώ, στον θεό του Βατικανού», έγραφε σε μία απάντησή του ένας από τους υπόπτους.

Άνδρες της Πολιτοφυλακής περιπολούν στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Οι συλλήψεις υπόπτων, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα. Μόλις την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι οι Ιταλικές Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε έναν 20χρονο στο Μπάρι ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε σειρά ανατινάξεων εκκλησιών τα Χριστούγεννα, ανάμεσα στις οποίες και τον Άγιο Πέτρο στη Ρώμη.

Ισχυρά μέτρα προστασίας και τη νύχτα στο Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄

Ο 20χρονος Σομαλός έφτασε στην Ιταλία το 2016 και είχε μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών ως ύποπτος για επαφές με μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Σε μία επίμαχη συνομιλία φέρεται να λέει: «Η 25η Δεκεμβρίου έρχεται. Τα Χριστούγεννα... οι εκκλησίες είναι γεμάτες. Ας βάλουμε βόμβες σε όλες τις εκκλησίες της Ιταλίας. Πού είναι η μεγαλύτερη εκκλησία; Είναι στη Ρώμη;».

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας. Δρόμος της Νάπολης θα παραμένει κλειστός και την ημέρα

Τα μέτρα ασφαλείας στη Ρώμη, όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του ethnos.gr, είναι αυξημένα. Μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο ενισχύθηκαν κυρίως στις χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης και τους βασικούς εμπορικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας. Ενισχυμένη ασφάλεια, σύμφωνα με το αρχηγείο της Αστυνομίας της Ρώμης, λόγω των εορτών θα έχουν σημαντικά εμπορικά καταστήματα, μουσεία και χώροι λατρείας. Μεταξύ αυτών είναι το Κολοσσαίο και η Ρωμαϊκή Αγορά.

Ισλαμικό ΚράτοςISISτζιχαντιστές