Κόσμος|16.07.2020 23:33

Μετανάστευση: Σφίγγει ο κλοιός της FRONTEX στα Βαλκάνια

Βασίλης Ιγνατιάδης

Το Μαυροβούνιο γίνεται η δεύτερη -μετά την Αλβανία- χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναπτύσσεται δύναμη της FRONTEX, ενώ έπονται Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Στόχος είναι να ανακοπούν οι δευτερογενείς ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μέσα από τις παράνομες διαδρομές των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και η πάταξη κάθε μορφής διασυνοριακού εγκλήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής, εγκαθίσταται ήδη δύναμη συνοριοφυλάκων της FRONTEX στα σύνορα του Μαυροβουνίου με την Κροατία, προκειμένου να ενισχύσει τις υπηρεσίες φύλαξης της συγκεκριμένης χώρας. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επεκταθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη και στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Το Μαυροβούνιο και άλλες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιαστικοί εταίροι για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την προστασία των συνόρων μας και την εξάλειψη του διασυνοριακού εγκλήματος. Γι 'αυτό σήμερα ξεκινάμε τη δεύτερη επιχείρηση στην περιοχή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη επιχείρηση σηματοδοτεί ένα νέο βήμα στην αυξανόμενη συνοριακή συνεργασία μεταξύ του ευρωπαϊκού Οργανισμού και των χωρών της περιοχής.

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται στον άξονα των λεγόμενων μεταναστευτικών δρόμων των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» μέσω Σκοπίων και την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, το 2016, μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών επιλέγει τη συγκεκριμένη εναλλακτική διαδρομή παράλληλα των ακτών της Αδριατικής, μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Κροατίας, αναζητώντας διέξοδο προς την Κεντρική Ευρώπη.

Το Μάιο του 2019 η Αλβανία έγινε η πρώτη χώρα εκτός Ε.Ε. που δέχτηκε στο έδαφός της Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ένα χρόνο μετά, στις 26 Μαΐου του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύναψη συμφωνιών για την ανάπτυξη δύναμης της FRONTEX τόσο στο Μαυροβούνιο, όσο και στη Σερβία, Η ενεργοποίηση της συμφωνίας για το Μαυροβούνιο έγινε την 1η Ιουλίου, ενώ η αντίστοιχη με τη Σερβία θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Βελιγράδι.

Η συμφωνία συνάφθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία από το επόμενο έτος αναμένεται να αποκτήσει το δικό της μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων, που θα μπορεί να μεταφέρεται άμεσα και να επεμβαίνει όπου χρειαστεί για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Παρόμοιες συμφωνίες έχουν μονογραφηθεί με τη Βόρεια Μακεδονία (Ιούλιος 2018) και με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και αναμένεται η οριστικοποίησή τους.

Κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό έγκλημα, που εκτός από την παράνομη μετανάστευση περιλαμβάνει το εμπόριο ανθρώπων, τα πλαστά έγγραφα, κλεμμένα οχήματα και σκάφη, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, καθώς και τρομοκρατία.

μετανάστεςπρόσφυγεςFrontexσύνορα