Κόσμος|17.07.2020 19:33

Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για τις στρατηγικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Μαρία Ψαρά

Ένα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες αναφορικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο με θέμα τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας. Πρόκειται για κάτι που ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός Κυριάκος Κούσιος. Σύμφωνα με τα όσα είπε «ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ πρότεινε και οι ηγέτες δέχθηκαν να γίνει έκτακτη συνάντηση κορυφής τον Σεπτέμβριο, όπου θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την Αθήνα, αλλά ούτε και από διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Μένει να φανεί τι ισχύει καθώς εάν το θέμα της Τουρκίας συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών, τότε υπάρχει ιδιαίτερη αναβάθμιση. Και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες σε αυτή τη συνάντηση.

Σημειώνεται πως στο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς. «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

T

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου. 

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΤουρκίαΣύνοδος ΚορυφήςΕυρωπαϊκή Ένωση