Κόσμος | 20.07.2020 23:55

Δικαίωση Πλάτωνα 2.500 μετά: Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έλυσε το γρίφο του κύβου

Κώστας Ασημακόπουλος

Η θεωρία του «κύβου» που είχε εκφράσει ο Πλάτων πριν από 2.500 χρόνια και αποτελούσε ένα από τα άλυτα μυστήρια βρίσκει τη λύση αλλά και τη δικαίωσή του. Ο Πλάτων είχε διατυπώσει τη θεωρία πως το σύμπαν - μεταξύ αυτών και η Γη - αποτελείται από συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα που στη βάση τους ήταν όλοι κύβοι. Αν και η θεωρία αυτή θεωρείτο για αιώνες μία «παρερμηνεία» ή μία «αστοχία» του σπουδαίου μαθητή του Σωκράτη, ωστόσο εν έτη 2020 φαίνεται πως βρίσκει τη δικαίωσή της.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στα μαθηματικά, τη γεωλογία και τη φυσική από πανεπιστήμιο της Πανσυλβάνια ήθελαν να ερευνήσουν ποια σχήματα παραμένουν, όταν οι βράχοι χωρίζονται σε κομμάτια. Εκπληκτικά, διαπίστωσαν ότι το μέσο σχήμα των βράχων στη Γη είναι ένας κύβος!

Ξεκινώντας με θεωρητικά πειράματα, διαπίστωσαν ότι όταν ένα τρισδιάστατο σχήμα σπάσει στα δύο και τα προκύπτοντα κομμάτια σπάσουν ξανά, κατά μέσο όρο, το σχήμα των θραυσμάτων που έχουν απομείνει είναι ένας κύβος. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θεωρία ενώνει τις γεωλογικές διαδικασίες σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Για να δοκιμάσει τις θεωρίες της στον πραγματικό κόσμο, η ομάδα μέτρησε χιλιάδες βράχους όλων των σχημάτων, μεγεθών και ποικιλιών. Εκπληκτικά, ανεξάρτητα από το πού προήλθε ο βράχος ή από τι είχε περάσει, ο κυβικός μέσος όρος βρέθηκε να συγκρατείται. Οι επιστήμονες είπαν ότι η ανακάλυψη ότι ένας φαινομενικά θεμελιώδης κανόνας της φύσης παραδόθηκε κατά τη διάρκεια των χιλιετιών από έναν αρχαίο φιλόσοφο ήταν μια «έντονη αλλά ικανοποιητική εμπειρία».

Ακαδημία ΠλάτωνοςΠενσυλβάνιαΠλάτωνγρίφος του κύβου