Κόσμος|30.07.2020 13:24

Απέπλευσε το Barbaros - Κινείται ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο

Newsroom

Το ερευνητικό Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου και πλέει βόρεια ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο. Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα reporter.com.cy, το ερευνητικό σκάφος έβαλε πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα για τα οικόπεδα 2 και 3 έβαλε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex που εκδόθηκε χθες Τρίτη θα πραγματοποιήσει έρευνες νοτιοανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου. 

Το Barbaros απέπλευσε συνοδευόμενο από το Tanux από το λιμάνι της Τουρκίας, Τασούτσου και μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να είναι στο χώρο των παράνομων ερευνών του. Στις έρευνες, το Barbaros θα συνοδεύεται και από το Apollo Moon το οποίο βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Σημειώνεται ότι η Navtex για τις νέες παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκδόθηκε λίγο μετά από την επίσημη παραδοχή της Άγκυρας, ότι αποσύρει το Oruc Reis και αναβάλλει τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακόμη η ιστοσελίδα reporter.com.cy μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε γύρο επαφών με ξένους αξιωματούχους προκειμένου να ανακοπεί η συνεχής τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα μίλησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια καθώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζεπ Μπορέλ.

κυπριακή ΑΟΖΜπαρμπαρός