Κόσμος|17.08.2020 09:05

Λευκορωσία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Λουκασένκο - «Δικτάτορα» τον αποκαλεί ο Σολτς

Newsroom

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην ιστορία της Λευκορωσίας έγινε στο Μινσκ, με τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες να αξιώνουν την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία μία εβδομάδα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του.

«Δικαιοσύνη!», «Φύγε!», φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον Λευκορώσο ηγέτη. Αφού διέσχισαν τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν κατόπιν περιμετρικά του μνημείου που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βάσει υπολογισμών δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση ανήλθε σε περίπου 200.000. Κρατώντας λουλούδια και μπαλόνια, ντυμένοι στα λευκά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό τον ήχο των κλάξον και των συνθημάτων. Ορισμένοι είχαν τυλιχθεί με μια τεράστια σημαία σε λευκό και κόκκινο, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, 65 ετών, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, έπειτα από την αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου στην οποία επικράτησε με ποσοστό 80% των ψήφων, εν μέσω, ωστόσο, καταγγελιών για νοθεία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι απάντησε στον Λουκασένκο ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Σολτς: «Δικτάτορας ο Λουκασένκο»

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της ΓερμανίαςΌλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας «δικτάτορα» ο οποίος έχει απολέσει τη στήριξη του λαού της χώρας και προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης για να τον κρατήσει στην εξουσία.

«Πρόκειται για δικτάτορα, κατά συνέπεια χρειάζονται σαφείς δηλώσεις και σαφής γλώσσα», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που παραχώρησε στον ιστότοπο της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και αναμεταδόθηκε απευθείας ψηφιακά.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο πρόεδρος δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κυβερνούσε με τόσο απίστευτη και βάρβαρη βία», είπε ο Σολτς, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που θα διεκδικήσει τον θώκο της Άνγκελας Μέρκελ.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να γίνει για την πρόληψη του ενδεχομένου να επέμβει η Ρωσία, ο Σολτς απάντησε «οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλα κράτη δεν είναι αποδεκτές και παραβιάζουν όλους τους κανόνες που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας βάσει του διεθνούς δικαίου».

Μακρόν: Στο πλευρό των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνεχίσει να κινητοποιείται» στο πλευρό των «εκατοντάδων χιλιάδων» ανθρώπων που διαδηλώνουν στη Λευκορωσία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να κινητοποιείται στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων Λευκορώσων που διαδηλώνουν ειρηνικά αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, η ελευθερία τους και η κυριαρχία τους», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔιαδηλώσειςΛευκορωσίαΕμανουέλ Μακρόνεκλογές