Κόσμος|17.08.2020 14:10

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν - Στη Λιβύη ο Ακάρ

Newsroom

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη, τη Συρία αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN TV και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη, όπου και αναμένεται να επιθεωρήσει τις εργασίες για την ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα. 

Αυτή η νέα επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της παρέμβασης του Πούτιν ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο Θανάσης Αυγερινός στο OPEN TV, πρότεινε στα τέλη Ιουλίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεσολαβήσει ο ίδιος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, η Τουρκία βγάζει και τρίτο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο, το οποίο αγόρασε μόλις πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak.  Πρόκειται για το γεωτρύπανο «Κανουνί» το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο. 

Σύμφωνα με παλαιότερο tweet του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, το πλωτό γεωτρύπανο έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων. Το «Κανουνί» σημαίνει «Νομοθέτης» και είναι το προσωνύμιο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Και τα τρία τουρκικά γεωτρύπανα, μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» φέρουν ονόματα σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το έτος ναυπήγησης του είναι το 2012. Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας και ονομαζόταν «Sertao», όνομα με το οποίο εντοπίζεται στο marinetraffic.

ΛιβύηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ ΠούτινΑνατολική Μεσόγειος