Κόσμος|21.08.2020 15:28

Πληροφορίες για άνοιγμα της Αμμοχώστου - Τι απαντά η Κομισιόν

Μαρία Ψαρά

Στις πληροφορίες για το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου από τους Τουρκοκυπρίους αντέδρασε η Κομισιόν. «Η Επιτροπή γνωρίζει τις ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια για να ανοίξει εκ νέου η περιφραγμένη περιοχή των Βαροσίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σεβασμό των αρχών με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί κεκτημένο. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαβιβάζει σαφή μηνύματα στην Τουρκία ως προς αυτό», τονίζει η Κομισιόν. 

«Εξακολουθεί να είναι επείγον τα μέρη να επιδιώξουν, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, μια πορεία προς την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης με στόχο την επανένωση του νησιού εντός της Ε.Ε., στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγει η Κομισιόν. 

Η παραπάνω τοποθέτηση της Κομισιόν έρχεται σε απάντηση των δηλώσεων του αρχηγού του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανακοίνωσε πως η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι σχεδόν έτοιμη «να αρχίσει να ανοίγει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων», κίνηση που θα είναι επωφελής για το εμπόριο και τον τουρισμό της περιοχής. «Τα Βαρώσια βεβαίως και θα ανοίξουν. Το ρεύμα έχει αντιστραφεί, μια νέα σελίδα ανοίγει», είπε ο Τατάρ. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα γίνει ισχυρότερη ανοίγοντας τα Βαρώσια στον τουρισμό», συμπλήρωσε. 

Ωστόσο, ο Τατάρ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρόνο για το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Τα Βαρώσια βρίσκονται σε περιοχή της "ΤΔΒΚ"», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Συνεχίζουμε με επιτυχία τον δρόμο μας. Η εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση του ανοίγματος», κατέληξε. 

ΚομισιόνΚύπροςΑμμόχωστος