Κόσμος|02.09.2020 13:41

Charlie Hebdo: Πέντε χρόνια μετά το μακελειό αναδημοσιεύει τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ

Newsroom

Πέντε χρόνια μετά την επίθεση ακραίων ισλαμιστών στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι και ενόψει της έναρξης της δίκης των κατηγορουμένων της επίθεσης, η διοίκηση του γαλλικού σατιρικού περιοδικού ετοιμάζει επετειακή έκδοση όπου μεταξύ άλλων θα αναδημοσιεύσει τα επίμαχα σκίτσα για τον Προφήτη Μωάμεθ.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του περιοδικού που έγινε σήμερα (1/9) στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ειδική επετειακή έκδοση του περιοδικού που θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, άρθρο σχετικά με τη στάση του κοινού απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης αλλά και ανατύπωση των σκίτσων με θέμα το Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τον Προφήτη Μωάμεθ που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις μουσουλμάνων φονταμενταλιστών.

Σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι

Υπενθυμίζεται πως τα σατυρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ πυροδότησαν την τρομοκρατική βία του 2015 στο Παρίσι. Από τις επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών σε διάρκεια τριών ημερών σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι εκ των οποίων οι 12 έπεσαν νεκροί στην επιδρομή στα γραφεία  του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου.  

Τα σκίτσα αυτά δημοσιεύθηκαν αρχικά από μια εφημερίδα της Δανίας το 2005, επανεκτυπώθηκαν από το γαλλικό περιοδικό το 2015 και πέντε χρόνια αργότερα θα αναδημοσιευτούν και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων  της επίθεσης.

Το περιοδικό Charlie Hebdo είναι διάσημο για την προώθηση σκίτσων που κινούνται στα όρια των κοινωνικών κανόνων και στερεότυπων στη Γαλλία. Στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης κανένα θέμα δεν θεωρείται ανέγγιχτο από τα καρτούν, υποστηρίζει το περιοδικό.  

Οι επιτιθέμενοι ήταν μια ομάδα ριζοσπαστικών ισλαμιστών που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP). Υποστήριξαν πως τα κινούμενα σχέδια ήταν βλασφήμια προς τον Προφήτη Μωάμεθ και επιδίωξαν την σκληρή  τιμωρία όσων εμπλέκονταν στην αναδημοσίευση τους, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να αποδειχτούν και στο δικαστήριο.

Τρεις κατηγορούμενοι θεωρούνται νεκροί

Δεκατέσσερα άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Οι τρεις από αυτούς θεωρούνται νεκροί αλλά και αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχτεί οπότε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι επιζώντες κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τιμωρία μεταξύ 20 ετών και ισόβια κάθειρξη, ενώ οι εισαγγελείς τόνισαν πως θα είναι σημαντικό να αποδοθεί δικαιοσύνη και στους συνεργούς τους. Η δίκη αναμενόταν να ξεκινήσει τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της επιδημίας Covid-19 στη Γαλλία. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου. 

ΠαρίσιCharlie Hebdoτρομοκράτεςτζιχαντιστές