Κόσμος|07.09.2020 16:12

«Η Τουρκία θέλει να ανοίξει την Αμμόχωστο» - Δημοσίευμα-βόμβα στον βελγικό Τύπο

Μαρία Ψαρά

Στην πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την κατεχόμενη από το 1974 Αμμόχωστο, εστιάζει ανάλυση με την υπογραφή της Angelique Kourounis και τίτλο «Οι αντιπαραθέσεις έρχονται εκ νέου να στοιχειώσουν την πόλη - φάντασμα της "Varosha"» στο σημερινό φύλλο της La Libre.

Η Αμμόχωστος συμπυκνώνει όλο τον πόνο, όλη την ταπείνωση, αλλά και όλες τις ελπίδες των Τουρκοκυπρίων, εξηγεί η συντάκτρια. Η πόλη εκκενώθηκε από περίπου 37.000 κατοίκους κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, ως πράξη αντίδρασης στην απόπειρα πραξικοπήματος που οργανώθηκε από την ελληνική χούντα και έκτοτε παραμένει σύμβολο της διχοτόμησης του νησιού.

Για τον Νίκο Μούδουρο, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και ειδικό σε θέματα Τουρκίας, η Αμμόχωστος συμβολίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα υπερρεαλιστικό σκηνικό, καθώς η πόλη - φάντασμα παραμένει απόλυτα σιωπηλή, όταν η γειτονική Αγία Νάπα πλημμυρίζει κάθε χρόνο από τουρίστες. Η πόλη που κάποτε εθεωρείτο η Ριβιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, που φιλοξενούσε διασημότητες, έχει μετατραπεί σε καφκικό σκηνικό, στο οποίο έχει πλέον πρόσβαση μόνο ο τουρκικός στρατός.

Το 2007, τρία χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ομάδα ευρωβουλευτών θέλησε να επισκεφτεί την περιοχή, αλλά ο τουρκικός στρατός δεν το επέτρεψε. Ο ίδιος στρατός οργάνωσε στις αρχές αυτού του μήνα επίσκεψη Τούρκων δημοσιογράφων στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά το 1974. Λίγο αργότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Αμμόχωστος θα ανοίξει, ενώ ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, δήλωσε ότι το άνοιγμα της περιοχής σε επενδυτές θα ανέλθει σε δεκάδες δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αντέδρασε αμέσως: «Καμία ενέργεια δεν μπορεί να λάβει χώρα στην Αμμόχωστο που να συνάδει με τα οριζόμενα στα Ψηφίσματα 550 και 789, από το 1984 και το 1992, αντιστοίχως». Τα Ψηφίσματα αυτά αποσκοπούσαν στο να τεθεί η Αμμόχωστος υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και απαγόρευαν την επανακατοίκησή της. Μάταιος κόπος, αποφαίνεται η συντάκτρια. Στα μέσα Αυγούστου το CNN Turk ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει η Αμμόχωστος.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα θέλει να νομιμοποιήσει την ισχύουσα κατάσταση. «Είναι αποφασισμένοι να ξανανοίξουν την Αμμόχωστο, αυτό είναι βέβαιο», λέει ο Μούδουρος και συμπληρώνει: «Σε εξέλιξη βρίσκεται μάλιστα και κτηματολόγιο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ». Ο ίδιος φοβάται προπάντων μήπως η Αμμόχωστος αποκλειστεί από τις διμερείς διαπραγματεύσεις. «Αυτό θα νομιμοποιήσει την σημερινή κατάσταση, θα παραγκωνίσει τη διεθνή κοινότητα από τις διαπραγματεύσεις και με την καταβολή αποζημιώσεων σε ξεριζωμένους Έλληνες για τις περιουσίες που έχασαν, η Αμμόχωστος θα εξελιχθεί σε τουρκική πόλη».

Η ξαφνική κινητικότητα σχετικά με την Αμμόχωστο συνδέεται άμεσα με την λανθάνουσα κατάσταση πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «γεγονός που αποδεικνύει ότι τίποτα και κανένας θεσμός δεν μπορεί να φρενάρει την τουρκική πολιτική στην περιοχή», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει τη στήριξη της Δεξιάς και της εθνικιστικής άκρας Δεξιάς στις "προεδρικές εκλογές" του επόμενου μήνα», σημειώνει ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Sener Levent, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης της Άγκυρας. «Ο ευνοούμενός του, ο νυν "πρωθυπουργός" Ersin Tatar, έχει πολύ σκληρές θέσεις και αυτή η κίνηση μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος του». Ο δε «πρόεδρος» Mustafa Akingi, που θεωρείται κεντροαριστερός και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον πολιτικό του αντίπαλο, είναι πιο μετριοπαθής και θέλει να δει το θέμα της Αμμοχώστου να επιλύεται στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της Κύπρου.

Ερωτηθείς πάντως από την La Libre, ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής Nuyazi Kizilyurek, επίσης μετριοπαθής, προτίμησε να απόσχει από κάθε σχόλιο.

ΒέλγιοΤουρκίαΑμμόχωστοςΚατεχόμενα