Κόσμος|27.12.2018 16:54

Φόβοι για νέα «Αραβική Άνοιξη» μετα την αυτοπυρπόληση φωτορεπόρτερ στην Τυνησία

Newsroom

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην Τυνησία, καθώς φουντώνει ο οργή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα του.

Nέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε τρεις πόλεις της Τυνησίας μετά την αυτοπυρπόληση του φωτορεπόρτερ ο οποίος θέλησε να καταγγείλει με τον τρόπο αυτό τις ανισότητες σε μια χώρα που έχει περιπέσει σε οικονoμικό μαρασμό παρά τα δημοκρατικά κεκτημένα της επανάστασης του 2011.

Την Τετάρτη, οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες άρχισαν από τη φτωχή πόλη Κασερίν, εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις.

«Για τους γιους της Κασερίν που δεν έχουν μέσα διαβίωσης, σήμερα θα αρχίσω μια επανάσταση, θα αυτοπυρποληθώ», δήλωσε σε βίντεο ο 32χρονος Αμπντεραζάκ Ζεργκί προτού αυτοπυρποληθεί.

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό τον Δεκέμβριο του 2010 μετά την αυτοπυρπόληση νεαρού πλανόδιου μικροπωλητή στο Σίντι Μπουζίντ, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη φτώχεια και τους εξευτελισμούς από αστυνομικούς.

Η Κασερίν ήταν από τις πρώτες πόλεις που είχαν εξεγερθεί τότε. Γρήγορα οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα και είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, τον Ιανουάριο του 2011.

επεισόδιαΤυνησίααυτοπυρπόλησηδημοσιογράφος