Κόσμος|29.09.2020 17:58

Υπόθεση Τραμπ: Αν είσαι δολοφόνος στις ΗΠΑ μπορεί να ξεφύγεις, αν είσαι φοροφυγάς, ποτέ!

Newsroom

Σύμφωνα με άρθρο της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν πλήρωσε παρά μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016, τη χρονιά κατά την οποία εξελέγη πρόεδρος της χώρας, και κατόπιν άλλα τόσα το 2017! Κι αν στον τόπο μας, στην Ελλάδα, η φοροδιαφυγή για κάποιους είναι εθνικό σπορ, στη χώρα που γέννησε έναν Ντίλινγκερ, έναν Τζέσε Τζέιμς… καλύτερα να ‘σαι δολοφόνος παρά φοροφυγάς! Ας θυμηθούμε τους έξι (και τρεις στην Ευρώπη) που προσπαθήσαν να κλέψουν την εφορία, στις ΗΠΑ, αλλά πιάστηκαν στην απόχη των αδιάφθορων του υπουργείου Οικονομικών και πλήρωσαν ακριβά την πράξη τους.

copyright: AP/PHOTOS

Αλ Καπόνε

Ο διαβόητος κακοποιός - γκάνγκστερ Αλφόνσο (Αλ) Καπόνε φυλακίστηκε παρ΄ όλα τα ειδεχθή εγκλήματα που του καταμαρτυρούσαν, για φοροδιαφυγή! Οι εισαγγελείς στοιχειοθέτησαν ευκολότερα την καταδικαστική τους απόφαση, απ’ ό,τι αν ερευνούσαν τους φόνους που είχε κάνει. Άλλωστε στις ΗΠΑ τι φόνος, τι φόρος; Σε ένα «ν» η διαφορά…. Ο Καπόνε, κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή ύψους 215.000 δολαρίων τον Οκτώβριο του 1931 (σημερινή χρηματική αξία 4,86 ​​εκατ. δολαρίων). Ο σκληρός Αλ Κάπονε μαλάκωσε πίσω από τα κάγκελα για οκτώ χρόνια πριν απελευθερωθεί τον Νοέμβριο του 1939, με συμπτώματα προχωρημένης σύφιλης. Ο Καπόνε πέθανε ξεχασμένος από συγγενείς, φίλους και εχθρούς το 1947, στο σπίτι του στη Φλόριντα.

copyright: AP/PHOTOS

Σπίρο Άγκνιου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον,  Σπίρο Άγκνιου (καταγωγή από τους Γαργαλιάνους) οδηγήθηκε σε παραίτηση κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, έπειτα από έρευνα του υπουργείου Οικονομικών. Ο Άγκνιου, στις 10 Οκτωβρίου 1973, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη υψηλόβαθμων στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει, ενώ μετά από συμφωνία η επίσημη κατηγορία περιορίστηκε σε φοροδιαφυγή, κατηγορία την οποία δεν αντέκρουσε. Στην θέση του ορίστηκε ως Αντιπρόεδρος ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, εν μέσω του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ. Γρουσούζικη προεδρία…

copyright: Pixabay

Γουόλτερ Άντερσον

Ο επιχειρηματίας των τηλεπικοινωνιών Γουόλτερ Άντερσον παραδέχθηκε την ενοχή του για τη μεγαλύτερη υπόθεση φορολογικής απάτης στις ΗΠΑ. Ο τότε εκατομμυριούχος κατηγορήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ότι δεν πλήρωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια (283.262 $) σε φόρους. Ο Άντερσον ήταν επενδυτής σε πολλές ιδιωτικές διαστημικές επιχειρήσεις στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η κορυφαία διαστημική επένδυσή του ήταν η MirCorp, στην αρχή της δεκαετίας του ‘90 όταν αγόρασε τον διαστημικό σταθμό Mir της Ρωσίας. Λέγεται ότι επένδυσε έως και 30 εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση!

Από το 2002 έως το 2005, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε εκτενή έρευνα για τις επιχειρηματικές και προσωπικές δραστηριότητες του Άντερσον. Παρά τη συνεργασία του με το IRS (Internal Revenue Service) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Άντερσον συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου 2005. Κατηγορήθηκε ότι φοροδιέφευγε. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Άντερσον δεν είχε σημαντικούς οικονομικούς πόρους (πλέον) και ότι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει δικηγόρους για να τον εκπροσωπούν. Του ανατέθηκε δημόσιος συνήγορος! Ο Άντερσον κρατήθηκε στη φυλακή για περισσότερο από 2 χρόνια. Απελευθερώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. Ο Γουόλτερ Άντερσον και από το 2013 είναι ιδρυτής της εταιρίας Avealto Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δραστηριοποιείται στην τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία.

copyright: AP/PHOTOS

Γουέσλι Σνάιπς

Ο ηθοποιός Γουέσλι Σνάιπς δοκίμασε κάθε τρόπο για να αποφύγει την καταβολή φόρων. Ο πρωταγωνιστής του «Blade Trilogy» προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες για φορολογική απάτη το 2008, κατά τη διάρκεια μακρόχρονης δίκης, στην οποία ισχυρίστηκε, ότι το IRS ήταν παράνομη κυβερνητική υπηρεσία , ότι ήταν αλλοδαπός, ότι είχε λάβει ανακριβείς πληροφορίες από τους συνεργάτες του. Η υπερασπιστική γραμμή δεν ήταν ισχυρή ώστε να αποφύγει την καταδίκη για την βασική κατηγορία, ότι δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση και ο Σνάιπς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.

copyright: AP/PHOTOS

Λιόνα Χέλμσι

Την μεγιστάνα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Λιόνα Χέλμσι, θα την θυμούνται πάντα στις ΗΠΑ, όχι μόνο για τα δισεκατομμύριά της, αλλά και για μια από τις πιο αλαζονικές δηλώσεις που έχουν ειπωθεί ποτέ σε σχέση με την φοροδιαφυγή: «Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο οι μικροί άνθρωποι πληρώνουν φόρους»!  Το 1989, η Λιόνα Χέλμσι καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για ευρέως φάσματος φορολογικά αδικήματα, που είχαν σαν  αποτέλεσμα να οφείλονται αρκετά εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο. Η δικαστής διέταξε η ποινή φυλάκισης να αρχίσει στις 15 Απριλίου, παγκόσμια Ημέρα Φορολογίας! Η Χέλμσι κατάλαβε ότι και οι «μεγάλοι άνθρωποι» κάποτε… μικραίνουν.

copyright: AP/PHOTOS

Γουίλι Νέλσον

Το είδωλο της μουσικής κάντρι Γουίλι Νέλσον κατηγορήθηκε το 1990 για χρέος 16,7 εκατομμυρίων δολαρίων προς το δημόσιο, από φόρους που δεν είχε καταβάλλει. Το IRS συμβιβάστηκε στα 12,75 εκατ., τα οποία απέδωσε εν μέρει ο Nelson αποδίδοντας τα κέρδη από ένα μουσικό άλμπουμ με τίτλο «Who will Buy My Memories» και με μια διαφήμιση για την εταιρία φορολογικών υποθέσεων «H&R Block».

copyright: AP/PHOTOS

Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ

Όμως και η Ευρώπη έχει τους διάσημους φοροφυγάδες της: Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νειμάρ. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί καθημερινά ανεβαίνουν σαν τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά εκείνοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τα πραγματικά κέρδη τους από την εφορία. Ο Μέσι, αποκάλυψε πως το 2013 είχε σκεφτεί να φύγει από την Μπαρτσελόνα, γιατί «το ισπανικό κράτος δεν του φέρθηκε καλά», στην υπόθεση φοροδιαφυγής, για την οποία διερευνήθηκε και βρέθηκε ένοχος, πληρώνοντας 250.000 ευρώ πρόστιμο. Και κάπως έτσι ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπεσε σε δυσμένεια στο «παλάτι», όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή ύψους 14.7 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο Νειμάρ δεν είχε την καλύτερη των σχέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις στη Βαρκελόνη. Ο Νειμάρ θυμήθηκε το Παρίσι, όταν η ισπανική εφορία  του ζήτησε  35 εκατ. ευρώ, ερευνώντας την τετραετία (2013-2017) που πέρασε στους Μπλαουγκράνα.

φοροδιαφυγήΚριστιάνο ΡονάλντοΝεϊμάρΛιονέλ Μέσιεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ