Νόμπελ Χημείας 2020: Νικήτριες οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna
NewsroomΔύο γυναίκες βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2020, η Emmanuelle Charpentier και την Jennifer Doudna για την «ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος» ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna ανακάλυψαν ένα από τα πιο αιχμηρά εργαλεία της τεχνολογίας γονιδίων: το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9. Χρησιμοποιώντας αυτά, οι ερευνητές μπορούν να αλλάξουν το DNA ζώων, φυτών και μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. «Επανεγγραφή του κώδικα της ζωής«, χαρακτήρισε την ανακάλυψή τους ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Ακαδημίας.
Από τα 111 βραβεία έως τώρα, τα 63 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 23 έχουν μοιραστεί δύο ερευνητές, ενώ τα υπόλοιπα 25 έχουν μοιραστεί σε τρεις. Συνολικά το εν λόγω Νόμπελ έχουν πάρει 183 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας, ο Φρέντερικ Σάνγκερ, είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές (το 1958 και το 1980).
Το Νόμπελ Χημείας στην Ιστορία
Ο βρετανός δρ. Frederick Sanger, ερευνητής βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο Cambridge, είναι ο μόνος που έχει τιμηθεί δύο φορές με Νόμπελ Χημείας, το 1958 και το 1980 (AP Photo, File) Ο νεότερος Νομπελίστας Χημείας ήταν 35 ετών (ο Φρεντερίκ Ζολιό το 1935, μαζί με τη γυναίκα του Ιρέν Ζολιό-Κιουρί) και ο γηραιότερος 97 ετών (ο Τζον Γκούντιναφ το 2019, ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ προχωρημένης ηλικίας για όλες τις κατηγορίες Νόμπελ).
Η γαλλίδα Irene Joliot-Curie με τον σύζυγό της Frederic Joliot, μποιράστηκαν το Νόμπελ Χημείας το 1935. Στη φωτογραφία είναι ανάμεσα στον Νομπελίστα Φυσικής εκείνης της χρονιάς, James Chadwick και τον Νομπερλίστα Ιατρικής Hans Speeman (AP Photo)
Το Νόμπελ Χημείας έχει δοθεί σε πέντε γυναίκες μέχρι σήμερα. Δύο από αυτές ανήκουν στην ίδια οικογένεια… Οι Κιουρί έκαναν τα Νόμπελ να μοιάζουν οικογενειακή υπόθεση. Όχι μόνο το ζεύγος Πιέρ και Μαρί Κιουρί μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής το 1903, αλλά η Μαρί Κιουρί πήρε μόνη της το Νόμπελ Χημείας το 1911. Η μεγαλύτερη κόρη τους Ιρέν Ζολιό-Κιουρί πήρε το Νόμπελ Χημείας το 1935, μαζί με τον σύζυγο της Φρεντερίκ Ζολιό. Αλλά και η μικρότερη κόρη, Έβα Κιουρί, πήρε το Νόμπελ Ειρήνης εκ μέρους της Unicef το 1965.