Κόσμος|09.11.2020 14:21

Γαλλικός Τύπος: Ο Μακρόν θα ζητήσει την διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Μαρία Ψαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό κανάλι Europe 1, η γαλλική κυβέρνηση θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταργήσει την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία. Αυτό θα ήταν η απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν έναντι του Γάλλου προέδρου ειδικότερα, και στην επιθετική του πολιτική στη Μεσόγειο

Είναι κάτι που έχει ζητήσει και η Ελλάδα πρόσφατα, αλλά που -κυρίως λόγω της Γερμανίας- διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν ως «τουφεκιά στον αέρα». Με την αλλαγή στάση της Γαλλίας, οι πιθανότητες αυξάνονται για πίεση προς την Άγκυρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί η ομόφωνη γνώμη των υπόλοιπων χωρών -κάτι που πάντα είναι δύσκολο στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο, ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους, εάν ο Ερντογάν συνέχιζε την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο και τις διακηρύξεις «μίσους» έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για ισλαμοφοβία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου, η Γαλλία θέλει να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης.

«Η τελωνειακή ένωση επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές αφορολόγητων και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλα μέσα εναντίον της Τουρκίας επιτιθέμενη στο πορτοφόλι. Στο πλαίσιο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή μελετάται αυτό το μονοπάτι, αλλά ότι θα απαιτήσει τη συμφωνία των άλλων αρχηγών κυβερνήσεων της Ένωσης», αναφέρει το κανάλι.

Με αυτήν την πρόταση, η Γαλλία θέλει να δείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στην πολιτική αποσταθεροποίησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς η Γαλλία διεξάγει πόλεμο ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ, ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των Μουσουλμάνων ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «εκστρατεία μίσους» που διεξάγει η Γαλλία.

Ωστόσο, το όπλο των οικονομικών κυρώσεων παραμένει δύσκολο, όπως αναφέρεται. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στις γαλλικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία.

ΤουρκίαΕΕΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλίατουρκική προκλητικότητατελωνειακή ένωση