Κόσμος|10.11.2020 14:55

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν παρουσία του Πούτιν

Newsroom

Ο πόλεμος των 44 ημερών στο Αρτάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) τερματίστηκε το ξημέρωμα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν παρουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό ανακοίνωσαν Μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας επιβεβαίωσαν πως το Μπακού και το Ερεβάν έχουν συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Αρτσάχ και η Ρωσία θα αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη κατά μήκος όλης της γραμμής.

«Η συμφωνία θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της κρίσης προς το συμφέρον και των δύο λαών, δήλωσε ο Πούτιν» λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Μόσχας) επιβεβαιώνοντας αναφορές που ήθελαν τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν να δηλώνει «επώδυνη αλλά απαραίτητη συμφωνία». Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από την πλευρά των Αζέρων.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης η Ρωσία θα αναπτύξει σχεδόν 2.000 στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής επαφής και του «διαδρόμου Λατσίν», την οδική σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας.



Αυτές οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα μετακινηθούν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων αποσύρονται και θα παραμείνουν για πέντε χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο. Ούτε οι Αρμένιοι ούτε οι Αζέροι θα προχωρήσουν από τις θέσεις που βρίσκονται.

T


Ένας νέος δρόμος υποτίθεται ότι θα χτιστεί μέσω της περιοχής Λατσίν τα επόμενα τρία χρόνια, για να συνδέσει την Αρμενία με το Στεπανακέρτ (πρωτεύουσα του Αρτσάχ). Παράλληλα, ένας άλλος δρόμος θα κατασκευαστεί μέσω της Αρμενίας για να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν. Μέχρι τότε, τα ρωσικά συνοριακά στρατεύματα θα επιβλέπουν την υπάρχουσα οδική κυκλοφορία μέσω της Αρμενίας προς το Ναχιτσεβάν.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ανταλλαγή κρατουμένων και σορών νεκρών στρατιωτών, καθώς και την επιστροφή «όλων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων» στην επικράτεια του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και των γύρω περιοχών, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR ). Θεωρητικά, αυτό θα σήμαινε την επιστροφή τόσο των Αρμενίων όσο και των Αζέρων που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση από το 1991, αν και δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

Καταρρίφθηκε ρωσικό ελικόπτερο

Στο μεταξύ το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε συγγνώμη από τη Ρωσία για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου. Δύο Ρώσοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση του ελικοπτέρου. Το Μπακού πρόσφερε και αποζημίωση στην Ρωσίας και τόνισε πως ήταν λάθος χειρισμός και ατυχές συμβάν.

ΑρτσάχΒλαντίμιρ ΠούτινΝαγκόρνο ΚαραμπάχΑρμενίαΑζερμπαϊτζάν