Κόσμος|10.11.2020 18:47

Amazon: Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου

Γιάννης Χαραμίδης

Η Amazon, που είναι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, κατηγορείται από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για να προωθήσει τις πωλήσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, στις αρμόδιες αρχές ελέγχου αθέμιτου ανταγωνισμού μήνυση ενάντια στην Amazon. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει πως ο γίγαντας του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιεί συστηματικά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της. Τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν στο «μικροσκόπιο» τις πρακτικές της Amazon από το 2018 και έχουν συλλέξει αρκετά στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετήσει υπόθεση.

Οι σημαντικότερες παραβάσεις από την πλευρά της Amazon φαίνεται να αφορούν τις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, τις δύο μεγαλύτερες αγορές για τον αμερικανικό κολοσσό σε ευρωπαϊκά εδάφη. Από την πλευρά της η Amazon αρνείται τις κατηγορίες με την εταιρεία να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «διαφωνούμε με τις κατηγορίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαριστεί η συγκεκριμένη υπόθεση».

Σε περίπτωση που οι παράνομες πρακτικές από την πλευρά της Amazon επιβεβαιωθούν με τον έλεγχο των στοιχείων αναμένεται να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο ίσο με το 10% του ετήσιου τζίρου της, ποσό που ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ευρωπαϊκή ΈνωσημήνυσηAmazonηλεκτρονικό εμπόριο