Κόσμος|10.11.2020 16:48

Ερντογάν - Αλμπαϊράκ: Το παρασκήνιο της ρήξης πεθερού - γαμπρού και ο άγριος καυγάς με τον τραπεζίτη

Μαρία Ζαχαράκη

Το παρασκήνιο, το οποίο έχει πάρει φωτιά στον τουρκικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει λόγο για μία ξαφνική ρήξη πεθερού και γαμπρού, δηλαδή μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που οδήγησε ουσιαστικά και στην παραίτηση του δεύτερου. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε άγριο καυγά με τον Νατζί Αγμπάλ, πρώην σύμβουλο του Ερντογάν και νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

To χρονικό του άγριου καυγά

Σύμφωνα με το κανάλι Τ24, που πρόκειται στην αντιπολίτευση, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεν προσκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο προεδρικό μέγαρο κατά τις ενημερώσεις που έκανε προς τον Τούρκο πρόεδρο ο Νατζί Αγμπάλ, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν και νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο Αγμπάλ – ερήμην του Αλμπαϋράκ - φέρεται λοιπόν να εξήγησε στον Ερντογάν για κάποια λάθη που έγιναν και οδήγησαν τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας να πέσουν σε αρνητικά επίπεδα, προκαλώντας την έκρηξη της κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε τότε στο γαμπρό του και ζήτησε πληροφορίες. Εκείνος του ζήτησε ραντεβού για να του εξηγήσει από κοντά, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τον κάλεσε. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ πηγαίνει ωστόσο στο προεδρικό μέγαρο, συναντά τον Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει την ενημέρωση στον Ερντογάν κι έφευγε και τότε ξεσπάει ένας άγριος καβγάς μεταξύ τους. Ο Ερντογάν ενημερώνεται για το περιστατικό, αλλά ο υπουργός Οικονομικών φεύγει λυπημένος από το προεδρικό.

Όταν ο Νατζί Αγμπάλ διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας το Σαββατοκύριακο, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλά τηλεφωνικώς με τον πατέρα του Σαντίκ, ενημερώνοντάς τον ότι θα παραιτηθεί. «Ο Αλμπαϊράκ ζητά την άδεια του πατέρα του πριν παραιτηθεί. Ο πατέρας του Σαντίκ αναζητά τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά ο τελευταίος δεν απαντά. Υποστηρίζει τον γιο του στο θέμα της παραίτησης. Ο κύκλος του Αλμπαϊράκ υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει τον Αγμπάλ επειδή ακολουθεί τη γραμμή του Αλί Μπαμπατζάν κα του Μεχμέτ Σιμσέκ», αναφέρει το τουρκικό κανάλι, επισημαίνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές πλησιάζουν όλο και πιο πολύ κάθε μέρα που περνά.

Η εφημερίδα «Σοζτζού», επίσης προσκείμενη στην αντιπολίτευση, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε το διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουουσάλ και διόρισε τον Νατζί Αγμπάλ στη θέση του χωρίς να το γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών του κι ο Αλμπαϊράκ παραιτήθηκε ως αντίδραση σε αυτό.

Μετά την παραίτηση, η αντιπολίτευση ζήτησε και πάλι πρόωρες εκλογές, αν και οι φήμες προς το παρόν μιλούν για πιθανό ανασχηματισμό, αν και ο σύμμαχος του Ερντογάν, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενδεχομένως να αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση και ο Τούρκος πρόεδρος να περιοριστεί σε απλή αντικατάσταση του υπουργού των Οικονομικών.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε χθες βράδυ: «Βαρεθήκαμε από αυτό το πανηγύρι. Να γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Φαίκ Οζτράκ ανέφερε ότι «ο οικογενειακός καβγάς βούλιαξε την οικονομία. Ο λαός μας δεν είναι αναγκασμένος να ανεχτεί τα καπρίτσια της ενός ανδρός αρχή». Το στέλεχος του AKP, Μεχμέτ Μους, πάντως, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που αντέδρασε από το κυβερνών κόμμα, είπε ότι ελπίζουν ο Αλμπαϋράκ να παραμείνει στο πόστο του με την έγκριση του Ερντογάν.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του καναλιού Ahaber αναφέρει πάντως ότι ξεκίνησε μια βρώμικη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του Αλμπαϊράκ αλλά παράλληλα κι ένα κίνημα υποστήριξής του με το hashtag «Είμαστε μαζί σου Αλμπαϊράκ». Κι ενώ ο φιλοκυβερνητικός τύπος τηρεί σιγή ιχθύος σήμερα για την παραίτηση Αλμπαϊράκ, αποφεύγοντας να σχολιάσει το ο,τιδήποτε γύρω από την απρόσμενη ρήξη Ερντογάν και γαμπρού, ο αντιπολιτευόμενος είναι εκείνος που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο και προαναγγέλλει σημαντικές εξελίξεις.

Μπεράτ ΑλμπαϋράκΤουρκίαπαραίτησηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν