Κόσμος|11.11.2020 11:01

Pfizer στο Open TV: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Μαρία Ανδρικάκη

Φως στην άκρη του τούνελ είδαν κυβερνήσεις, πολίτες κι επιχειρήσεις, στο άκουσμα των νέων για επιτυχία 90% του πειραματικού εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού. Άλλοι, όμως, το αντιμετωπίζουν πιο επιφυλακτικά, εγείροντας το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας. Το Open ΤV επικοινώνησε με την Pfizer και ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τον χρόνο ανάπτυξης του εμβολίου και την ασφάλειά του.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα:

Τα δεδομένα που έχουμε, δίνουν όλο και περισσότερη σιγουριά στο υποψήφιο εμβόλιό μας και μας φέρνουν ένα -σημαντικό – βήμα πιο κοντά στο να δώσουμε ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση.

Τα τελικά δεδομένα των κλινικών δοκιμών:

Αυτή τη στιγμή εκτιμάμε ότι θα έχουμε έναν μέσο όρο δεδομένων ασφαλείας δυο μηνών, μετά τη δεύτερη και τελική δόση του υποψήφιου εμβολίου την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο FDA έχει δικές του οδηγίες για την άδεια επείγουσας χρήσης οποιουδήποτε εμβολίου κατά του Covid-19. Εμείς συμμορφωνόμαστε απολύτως με αυτές. 

Το ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου συγκριτικά με τον λίγο χρόνο δοκιμών:

Η ασφάλεια ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι «κλειδιά» για να νικήσουμε την πανδημία. Ακόμα κι αν κινούμαστε με εξαιρετική ταχύτητα, η διατήρηση της υψηλής ποιότητας και της ασφάλειας είναι σημαντικά για την ανάπτυξη. Κάνουμε όλα τα βήματα που θα κάναμε στις δοκιμές οποιουδήποτε εμβολίου, επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμά μας κάνοντας διαδικασίες παράλληλα και όχι διαδοχικά. Αυτό απαιτεί από εμάς μεγαλύτερο κεφάλαιο, που ενέχει ρίσκο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε χρόνο, διατηρώντας την ασφάλεια σαν προτεραιότητα.

Πότε θα το έχουμε:

Διαφορετικές ρυθμιστικές αρχές έχουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Δουλεύουμε μαζί τους για να διασφαλίσουμε τα δεδομένα που χρειάζονται. Μόλις o ΕΟΦ δώσει έγκριση, είναι στο χέρι της Κομισιόν να δώσει την άδεια κυκλοφορίας.

εμβόλιοBiontechΚορονοϊόςPFIZER