Κόσμος | 10.11.2020 20:29

Εμβόλιο Pfizer: Συγγραφέας περιγράφει πώς έγινε εθελοντής στη μάχη για τον κορονοϊό

Newsroom

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Biontech έχει ενθουσιάσει τον πλανήτη με δεδομένη την πανδημία του κορονοϊού που «θερίζει» παγκοσμίως. Ομως, για να φτάσουμε στο σημείο να ανακοινωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 90% αποτελεσματικό, επιστήμονες εργάστηκαν αρκετούς μήνες, προκειμένου να βρουν μια επαναστατική φόρμουλα που μπορεί τελικά να νικήσει τον κορονοϊό. Δεν αρκούν, όμως, μόνο οι επιστήμονες, γιατί σημασία έχουν και οι εθελοντές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν σε μελέτες και δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό είναι και ο Walter Isaacson, ο οποίος πήρε μέρος στη δοκιμή του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Biontech

Μιλώντας στο CNBC, o Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγητής, που έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN και συντάκτης του Time, δήλωσε ενθουσιασμένος που έμαθε τα ευχάριστα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου. 

«Αισθάνομαι υπέροχα. Και νιώθω πραγματικά υπέροχα για τη χώρα, τον κόσμο και την Pfizer», είπε στο talk show «Squawk Box». «Δεν είχα καμία ανησυχία, όταν πήγαινα για τη δοκιμή, εάν το εμβόλιο θα ήταν ασφαλές», πρόσθεσε στη συνέχεια. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό εμβόλιο ή placebo.

Ο Isaacson ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση μέσω Διαδικτύου το καλοκαίρι, προκειμένου να συμμετάσχει στη δοκιμή εμβολίων της Pfizer. Το ενδιαφέρον του για τη μελέτη προέκυψε, καθώς έγραφε ένα βιβλίο για τη μοριακή βιολογία, εξηγώντας ότι «ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα εμβόλια τύπου RNA». 

Λίγο μετά την υποβολή αίτησης στο Διαδίκτυο, ο Isaacson ανέφερε ότι επικοινώνησαν μαζί του και πήγε σε νοσοκομείο στη Λουιζιάνα, όπου και έλαβε τη δόση - αν και δεν είναι σίγουρος ότι έλαβε το πραγματικό εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο. Η διασφάλιση ότι οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν είναι ένα κρίσιμο μέρος των διπλών «τυφλών» κλινικών δοκιμών, που αποτελεί και το χρυσό πρότυπο στην επιστήμη.

«Κοίτα με στα μάτια», τον διέταξε μία γιατρός, όπως περιγράφει o Isaacson και σημειώνει η The Washington Post. Λίγες στιγμές μετά εκείνος γύρισε αριστερά και κοίταξε τον άλλον γιατρό που του έκανε την ένεση, στο επάνω μέρος του ώμου του. «Οχι», του φώναξε η γιατρός, «κοίταξε με!», πρόσθεσε. Μετά του εξήγησε…

Επειδή ήταν μέρος σε μια διπλή «τυφλή» κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου κορονοϊού, έπρεπε να βεβαιωθούν ότι δεν έχω στοιχεία σχετικά με το εάν έλαβα δόση του κανονικού εμβολίου ή απλώς ένα εικονικό φάρμακο από αλατούχο διάλυμα. «Δεν θέλουμε να ξέρετε εάν έχετε πάρει το κανονικό ή το placebo. Δεν θέλουμε να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας. Μου είπε ότι “δεν είμαι σίγουρη εάν θα μπορούσατε να βρείτε τη διαφορά, θέλουμε απλώς να είμαστε σίγουροι”», ανέφερε.

«Δεν είχα καμία σημαντική αντίδραση, ωστόσο, στο τηλέφωνό μου… κάθε λίγες ημέρες κρατούσα ένα ημερολόγιο εμβολίου που αποστέλλεται στη Pfizer, ώστε να καταγράφουν τα αποτελέσματα», ανέφερε.

Pfizer και BioNTech πρέπει ακόμη να κάνουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης στους ρυθμιστές των ΗΠΑ, οι οποίες στη συνέχεια θα επέτρεπαν τη χορήγηση του εμβολίου της σε άτομα εκτός κλινικής δοκιμής. Εάν δοθεί αυτή η έγκριση, σύμφωνα με τον Isaacson, του είπαν ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα ενημερώνονταν εάν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή το placebo. Όσοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο θα λάβουν το εμβόλιο, είπε. «Αυτό είναι για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στις δοκιμές».

εμβόλιοPFIZERεθελοντέςΚορονοϊός