Κόσμος|16.11.2020 21:18

Λιβύη: Ιστορικό βήμα με συμφωνία Χαφτάρ - Σαράζ για φύλαξη των πετρελαιοπηγών

Γιάννης Χαραμίδης

Οι δύο πλευρές βήμα – βήμα φαίνεται να λύνουν σταδιακά τις χρόνιες διαφορές και να προχωρούν στην εδραίωση της εκεχειρίας και την εκκίνηση μίας ειρηνικής περιόδου για την Λιβύη. Το στρατόπεδο του Χαλίφα Χαφτάρ και η πλευρά Αλ Σαράζ έκαναν σήμερα ακόμη ένα ιστορικό βήμα προς την οριστική επίλυση των μεγάλων διαφορών που έχουν βυθίσει την Λιβύη τα τελευταία 9 χρόνια στον εμφύλιο.

Σήμερα στην πόλη Μπρέγκα δυτικά της Βεγγάζης η αντιπροσωπία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και του Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησαν στην δημιουργία μεικτού κλιμακίου το οποίο θα επιβλέπει και θα προφυλάσσει τις πετρελαιοπηγές της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της Συμφωνίας η Εθνικής αρχή διαχείρισης πετρελαίου της χώρας, το κλιμάκιο θα αποτελείται τόσο από πολιτικό όσο και από στρατιωτικό προσωπικό και θα δίνει καθημερινή αναφορά σε ομάδα που θα επιλέξουν οι δύο πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Εθνικής Επιτροπής Πετρελαίου της Λιβύης πως πλέον η ημερήσια παραγωγή της χώρας ξεπερνά τα 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού.

Σημειώνεται πως ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες του μαύρου χρυσού για περισσότερους από 9 μήνες προκαλώντας οικονομική ασφυξία στην Κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης. Ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε αποδεχτεί τον όρο του ΟΗΕ για επαναλειτουργία των διυλιστηρίων των περασμένο Σεπτέμβριο.

Υπογραμμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν πως θα διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές στην χώρα στις 24 Δεκεμβρίου του 2021.

ΛιβύηπετρέλαιοΦαγιέζ Αλ ΣάρατζΧαλίφα Χαφτάρ