Κόσμος|20.11.2020 23:29

Εμβόλιο Pfizer: Οι 248 ημέρες και η ιστορική ημέρα για τον Αλβέρτο Μπουρλά

Newsroom

Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech Group κατέθεσαν στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης, για την κυκλοφορία του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού. Οι δύο εταιρείες είναι οι πρώτες που καταθέτουν τέτοιο αίτημα στις ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το αίτημα, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις 248 ημέρες που χρειάστηκαν για να ετοιμαστεί το εμβόλιο και ευχαρίστησε ιδίως τους εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αλλά και τους συνεργάτες των δύο εταιρειών σε όλον τον κόσμο.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά κι ακόμα με κάποια ανακούφιση, σας ανακοινώνω ότι το αίτημά μας για Κατεπείγουσα Έγκριση Χρήσης (του εμβολίου για την Covid-19) είναι τώρα στα χέρια της FDA», ανέφερε ο κ. Μπουρλά στο μήνυμά του και συνέχισε.

«Είναι μια ιστορική ημέρα, μια ιστορική ημέρα για την επιστήμη και για όλους εμάς. Χρειάστηκαν μόλις 248 ημέρες για να φτάσουμε, από την ημέρα που ανακοινώσαμε το σχέδιό μας να συνεργαστούμε με την BioNTech, στην υποβολή του αιτήματος στην FDA. Λειτουργήσαμε με ασυνήθιστη ταχύτητα στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υποβολή του αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές, επικεντρωνόμενοι πάντα στην ασφάλεια. Τόσα πολλά πράγματα συνέβαλαν στο να συμβεί αυτό: πρόοδος στην τεχνολογία, καταπληκτική συνεργασία, χιλιάδες θαρραλέοι εθελοντές στις δοκιμές σε όλον τον κόσμο και, φυσικά, οι συνεργάτες που καθοδηγούνταν από το ίδιο κίνητρο και στις δύο εταιρείες.

Σήμερα, ήμασταν σε θέση να υποβάλουμε ένα πολύ στιβαρό πακέτο δεδομένων, που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται, και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά, τα υψηλά πρότυπα της FDA.

Το υποψήφιο εμβόλιό μας έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα 95% απέναντι στην Covid-19, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί ως τώρα σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Φυσικά, το ταξίδι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εκτός από τη σημερινή υποβολή (του αιτήματος) στην FDA, έχουμε ήδη ξεκινήσει να υποβάλουμε αιτήματα στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπεύουμε να υποβάλουμε (αιτήματα) σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, σε όλον τον κόσμο.

Αναμένουμε επίσης με ανυπομονησία την προσεχή συζήτηση, τον Δεκέμβριο, στη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) των ΗΠΑ.

Τέλος, θα συνεχίσουμε το έργο που είναι ήδη σε εξέλιξη, για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την αποστολή του εμβολίου αμέσως μόλις δοθεί η έγκριση. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, αναμένουμε ότι θα παράγουμε παγκοσμίως έως και 50 εκατομμύρια δόσεις το 2020 και έως και 1,3 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συμμετείχαν εθελοντικά στην κλινική δοκιμή, τους πανεπιστημιακούς συνεργάτες μας και τους συναδέλφους και συνεργάτες μας σε όλον τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν για να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η επιστήμη θα νικήσει».

T

Κορονοϊός: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Με ραντεβού που θα κλείνονται είτε ψηφιακά είτε με sms και τηλεφωνικά θα εμβολιάζονται οι πολίτες σύμφωνα με την προτεραιότητα που έχει δοθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο για κορονοϊό. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε όλο το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, το οποίο πρώτο αποκάλυψε το ethnos.gr. Με βάση τις τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, οι εμβολιασμοί θα γίνουν πιθανότητα τον Ιανουάριο. 

Εμβολιασμοί σε 1.018 Κέντρα Υγείας

Ειδικότερα με βάση το σχέδιο που έχει συντάξει ο Γενικός Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε 1.018 Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.  Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα φθάσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς 1,1 δις δόσεις του εμβολίου, δόσεις οι οποίες θα μοιρασθούν αναλογικά σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Σε όλη τη χώρα με βάση το σχέδιο θα υπάρχουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα. Αυτά θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες το μήνα, όπως προβλέπει το σχέδιο. Έχει υπολογισθεί μάλιστα ότι κάθε πολίτης θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και έπειτα όλοι ο γενικός πληθυσμός.

Με ραντεβού ή sms

Σύμφωνα με το σχέδιο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με sms είτε τηλεφωνικά είτε και μέσα από το διαδίκτυο. Ερώτημα πάντως παραμένει πόσοι πολίτες θα δεχθούν τελικά να εμβολιαστούν καθώς ακόμη υπάρχει προβληματισμός στον πληθυσμό. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε έκκληση στους πολίτες να δεχθούν να εμβολιαστούν καθώς είναι το μοναδικό μας όπλο για να καταπολεμηθεί η επιδημία στη χώρα μας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσίαση από τον Βασίλη Κικίλια του σχεδίου εμβολιασμού για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

PFIZERεμβόλιοBiontechΑλβέρτος Μπουρλά