Κόσμος|25.11.2020 14:08

Ούτε λέξη για την Τουρκία από την πρόεδρο της Κομισιόν

Μαρία Ψαρά

Ούτε λέξη για την Τουρκία και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης - 11ης Δεκεμβρίου δεν είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία συμμετείχε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα της -ομολογουμένως- μακράς ατζέντας, αλλά όχι στην Τουρκία. Η στάση της Προέδρου είναι χαρακτηριστική ως προς την αναποφασιστικότητα που επικρατεί για το ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ για την Τουρκία

Αντίθετα, αναφορές έκαναν κάποιοι ευρωβουλευτές, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ που επανέλαβε την άποψή του για σκληρή απάντηση στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της στη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, αλλά και στο θέμα των εμβολίων για τον κορονοϊό.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές», σε σχέση με την συνομολόγηση της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΗΒ - ΕΕ, δήλωσε απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλά προετοιμασμένη για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, αλλά φυσικά προτιμούμε να έχουμε μια συμφωνία», επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της ΕΕ στον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

Πρώτη αιτία θανατου στην Ευρώπη ο κορονοϊός - Εμβολιασμοί πριν το τέλος Δεκεμβρίου

Αναφερόμενη στην κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού, η Πρόεδρος σημείωσε ότι παραμένει σοβαρή. «Με σχεδόν 3.000 θανάτους την ημέρα, ο COVID-19 ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση, και σε ορισμένες περιοχές οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν κορεστεί. Γνωρίζω ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι μπάρμαν και οι σερβιτόροι στα εστιατόρια θέλουν ένα τέλος στους περιορισμούς. Αλλά πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η χαλάρωση πολύ γρήγορα και πάρα πολύ αποτελεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα. Εβδομάδες πριν, έχω πει ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών», επεσήμανε η Πρόεδρος.

«Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η Κομισιόν έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν ήδη εμβολιαστεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Υπάρχει τέλος φως στο τέλος του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα», δήλωσε προτρέποντας τα κράτη μέλη στην οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού και συνολικά τον καθορισμό της εμβολιαστικής στρατηγικής τους.

ΤουρκίαΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενεμβόλιοΣύνοδος ΚορυφήςΚορονοϊός