Κόσμος|27.11.2020 22:26

Sputnik V: Στη Ρωσία Ούγγροι ειδικοί για να δουν την παραγωγή του εμβολίου

Θανάσης Αυγερινός

Aυξάνεται το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών χωρών για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που μοιάζει να ενισχύεται η θέση του μετά και τις αποτυχίες της AstraZeneca. Ούγγροι ειδικοί μεταβαίνουν στη Ρωσία για να δουν από κοντά τη μεθοδολογία της παραγωγής και τους παρασκευαστές του και επιδιώκουν έστω μέρος της παραγωγής να μεταφερθεί σε ουγγρικό έδαφος. Γαλλική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το επιτελείο του Sputnik-V 

T
T

Οι Ρώσοι τρολάρουν το πολυδιαφημισμένο έως πρόσφατα εμβόλιο της Οξφόρδης, που ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέο κύκλο κλινικών δοκιμών, για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, από το σημερινό 62%, προτείνοντας για να πετύχουν αύξηση των δεικτών, η μία από τις δύο δόσεις στις δοκιμές να γίνει από το δικό τους εμβόλιο, το Sputnik-V, που επιμένει ότι έχει αποτελεσματικότητα 95% την 42η ημέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία, που έχει έως τώρα ανακοινώσει η ομάδα παρασκευής του.

Πάντως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δημιουργείται μια νέα ετήσια αγορά 100 δισ., στην οποία η Μόσχα διεκδικεί ως και το 1/3. Απόδειξη των μεγεθών είναι και ένα ακόμη συμβόλαιο των Ρώσων παρασκευαστών με την ινδική εταιρεία Χέτερο, αρχικώς για παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι μεταβιβάζεται η τεχνολογία του εμβολίου σε Ινδία και Ν.Κορέα, ενώ συζητούν για το ίδιο με Κίνα και Λευκορωσία.

Στην τρίτη φάση και το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, Επιβακορόνα, του Ινστιτούτου Βέκτορ στη Σιβηρία ετοιμάζει τις ανακοινώσεις από την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, καθώς από την Πέμπτη μπήκε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και όλα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Πιο ενθαρρυντικό όλων είναι ότι ο διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις δεν θα παρεμποδίζουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, που κατά την άποψη πολλών θα είναι ιδανικό για τις ευπαθείς ομάδες. Ανοιχτό ερώτημα παραμένει η διάρκεια της ανοσίας, η οποία στα πειραματόζωα είναι δυστυχώς έξι μήνες, ενδεχομένως λοιπόν να χρειάζονται δύο εμβολιασμοί το χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ο μαζικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει στον ρωσικό στρατό, όπου έχουν γίνει ως τώρα 2.500 εμβολιασμοί και ως το τέλος της χρονιάς θα γίνουν 80.000 με στόχο τις 400.000 στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το ανησυχητικό είναι ότι κατά την Βέκτορ, στα πειραματόζωα υπολογίζεται ότι η ανοσία που θα εξασφαλίζεται με το δικό της εμβόλιο θα φθάνει το εξάμηνο, επομένως θα χρειάζονται 2 εμβολιασμοί το χρόνο. Μελλοντικά, εξηγούν οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα γίνεται τακτικά, συνδυαστικά με άλλες παθήσεις, ενώ ήδη ετοιμάζονται εμβόλια συνδυαστικά με την κοινή γρίπη και την ιλαρά. 

ΚορονοϊόςεμβόλιαΡωσίαSputnik VΟυγγαρία