Μπαρμπαρός Σανσάλ στο ethnos.gr: Από την «κόλαση» του Ερντογάν, νέα ζωή στην Κύπρο
Βάσω ΑσμανίδουΉταν αρχές Ιανουαρίου 2017 όταν ο Τούρκος σχεδιαστής μόδας, Μπαρμπαρός Σανσάλ, συνελήφθη, παράνομα, στα κατεχόμενα και απελάθηκε στην Τουρκία. Με την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη και προτού τον βάλουν στη φυλακή προπηλακίζεται άγρια επειδή, όπως λέει σήμερα στο ethnos.gr, βρήκε τη δύναμη να υψώσει ισχυρή φωνή εναντίον της τότε επιβολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αλλάξει η ώρα στα κατεχόμενα.
Έζησε για 56 μέρες σε μια κόλαση. Βίωσε το «σκληρό Σίλιρε», ένα μπουντρούμι, όπου κρατούνται αρκετές χιλιάδες άνθρωποι αλλά δεν λύγισε ούτε στιγμή. Δεν έτρωγε, γιατί φοβόταν μήπως επιχειρούσαν να τον δηλητηριάσουν: «Το προσπάθησαν· ένα βράδυ ήθελαν να μου δώσουν χάπια, τάχα ότι ήταν φάρμακο και αρνήθηκα. Τον θάνατο, όμως, δεν τον φοβήθηκα ποτέ», λέει ο Μπαρμπαρός Σανσάλ. Μάλιστα, η περίπτωση τόσο του Σανσάλ όσο και του συνεργάτη του, επίσης μόδιστρου, Γιλντιρίμ Μεϊρούκ, έχει απασχολήσει πολύ τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Εκείνοι, όμως, δεν πτοούνται, δεν λύγισαν ποτέ και επέλεξαν να ζήσουν, πλέον, μακριά από τη χώρα τους έστω και αν ήξεραν ότι πρέπει να αφήσουν τα πάντα πίσω…
Από την ιστορία στη μόδα σε μια νέα ζωή
Μπαρμπαρός Σανσάλ και Γιλντιρίμ Μεϊρούκ θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στον χώρο της τουρκικής μόδας από τη δεκαετία του 1960, όμως, αποφάσισαν να αποχαιρετήσουν οριστικά τη βιομηχανία στην Τουρκία. Το «αντίο», το είπαν μέσα από μια επίδειξη που έδωσαν στην Κωνσταντινούπολη.
«Η μόδα για εμάς είναι παρελθόν, αλλά έχουμε μεταφέρει ήδη 60 χρόνια αρχειακού υλικού στην Κύπρο. Στήσαμε νέα εταιρεία, που ονομάζεται PropoCyprus και ασχολείται με τον Πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις εκδόσεις, τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή ξοδεύουμε ακόμη χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν διαφέρουν πολύ στην Κύπρο από ό,τι στην Τουρκία. Φτιάχνουμε το σπίτι μας, επιδιορθώνουμε τις συλλογές έργων τέχνης κ.λπ», λέει στο ethnos.gr ο Μπαρμπαρός Σανσάλ.
Όταν τον ρωτάς για το κατά πόσο αισθάνεται πλέον ελεύθερος, εκείνος θα απαντήσει μονομιάς: «Ναι, είναι πολύ πιο ελεύθερα εδώ και υπάρχει ασφάλεια σε σύγκριση με την Τουρκία. Σκεφτείτε, έχω ετοιμάσει ένα μεγάλο αρχείο με μια υπόθεση εναντίον της Βόρειας Κύπρου για την παράνομη απέλασή μου και έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα. Οπότε, αναμένουμε…».
Δεν θα επιστρέψω στην Τουρκία
Η ζωή για τον Μπαρμπαρός Σανσάλ και τον Γιλντιρίμ Μεϊρούκ περιμένει, πλέον, στην Κύπρο. Στην Τουρκία δεν έχουν τίποτα. Πούλησαν ό,τι είχαν για να ξεφύγουν από το καθεστώς Ερντογάν, όπως έχουν κάνει και πολλοί ακόμη συμπατριώτες τους, που έχουν εκδιωχθεί για τα πιστεύω τους. «Χαράσσουμε νέα γραμμή στην Κύπρο. Η βιβλιοθήκη μου και το 60% του υλικού υψηλής ραπτικής μας είναι ήδη στην Κύπρο. Για την Τουρκία τελείωσε εξαιτίας του καθεστώτος, η πόλωση είναι μεγάλη», θα πει ο Μπαρμπαρός Σανσάλ για να φέρει στο μυαλό του όλη τη βία που υπέστη: «Όταν ήμουν νέος, βασανίστηκα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της δεκαετίας του ‘80 με έστειλαν στην εξορία επί 9 χρόνια. Ποτέ δεν παραιτήθηκα επειδή πίστευα ότι η κοσμική Τουρκία ήταν εντάξει. Τα τελευταία, όμως, 20 χρόνια με έχουν απαγάγει, με έχουν λοιδορήσει με έχουν ξυλοκοπήσει, έχω φθάσει στα όρια του θανάτου. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω στην Τουρκία. Πούλησα ό,τι είχα, έκλεισα την επιχείρηση. Δεν έχει μείνει τίποτα πια πίσω».
Ο ίδιος, όμως, εκτός από την εταιρεία του, ενδιαφέρεται και για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Κύπρο. Μάλιστα, έχει επαφές και στην κυπριακή κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και άλλοι Κύπριοι υπουργοί, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες.
«Βλέπω στο βάθος αρκετές ελπίδες για επανένωση της Κύπρου με τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους και άλλους. Η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα είναι τα πιο δυνατά όπλα σε κάτι τέτοιο», θα πει για να στείλει το δικό του μήνυμα για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο: «Αφήστε πρώτα την Κύπρο στους Κύπριους. Σταματήστε τη διαφθορά και ξεχάστε τις θρησκείες και τα μίση. Μην ταΐζετε τους φόβους και – για να είμαι ειλικρινής – η Κύπρος μπορεί να είναι μια άλλη Σαρδηνία, αν όλα λειτουργούν σωστά».
Πάντως, στο ερώτημα τι θα έλεγε τώρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – με δεδομένες τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου – ο Μπαρμπαρός Σανσάλ απαντά με τη σιωπή του… Άλλωστε, αυτή ίσως και να είναι η καλύτερη απάντηση από έναν άνθρωπο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του για να ζήσει καλύτερα!
- Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 αιχμαλώτους πολέμου
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κρατά το τιμόνι στραμμένο στην πρόοδο - Τα καλύτερα είναι μπροστά μας
- Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΠΑΟΚ: «Κάθε φορά που θα πέφτουμε, θα σηκωνόμαστε με μεγαλύτερη ορμή»
- Μαρίνα Σάττι: Διεθνής διάκριση για τη σκηνική της παρουσία στη Eurovision