Κόσμος|01.12.2020 11:26

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών: Τελευταία «παράσταση» Τραμπ - Πομπέο στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ψαρά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συμμετάσχει σήμερα στην τελευταία του συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τους Ευρωπαίους συμμάχους να απογοητεύονται από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της, όπως ήταν στην αρχή της. Η τηλεδιάσκεψη έρχεται στην σκιά της μονομερούς απόφασης του προέδρου Τραμπ να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν σε 2.500 έως τις 15 Ιανουαρίου, μια κίνηση που ανάγκασε τους εταίρους να προσπαθούν να προστατεύσουν την αποστολή βοήθειας της συμμαχίας στη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο.

Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε το σπάνιο βήμα να προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι η απόσυρση δυνάμεων πρόωρα κινδυνεύει να προκαλέσει επανέναρξη της διεθνούς τρομοκρατίας. Ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι οι βασικοί στρατιώτες των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να επιτρέψουν τη συνέχιση της διεθνούς αποστολής εκεί, το μέλλον της μπορεί να εξαρτηθεί από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας τον Φεβρουάριο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σε ειδικότερο πλαίσιο, όσον αφορά σε ανατολική Μεσόγειο και Τουρκίαχθες ο γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η επιστροφή του Oruc Reis βοηθά στην αποκλιμάκωση, ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και αποκάλυψε ότι συζητούνται προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση του μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης, με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία.

Ωστόσο, οι Σύμμαχοι ξέρουν και καταγράφουν ότι κάθε φορά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία γίνεται... «καλό παιδί». Δίνουν μεγάλη σημασία στα μέτρα από Ευρώπη, αφού λένε ότι αν πιέζει η ΕΕ, κάνει πίσω η Τουρκία.

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παρέμβει πολιτικά, αλλά μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο για αποφυγή ατυχημάτων και θερμού επεισοδίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία για τους S-400, κάτι που άνηκε από την αλλαγή της γλώσσας της Αμερικανής πρέσβη στο ΝΑΤΟ.

Αίσθηση τέλος προκαλεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί δε θα θέσουν θέμα νηοψίας στο ΝΑΤΟ. Μένει να δούμε αν θα το θέσει, όπως έχει «υποσχεθεί», η Τουρκία.

Ανατολική ΜεσόγειοςΜάικ ΠομπέοΝτόναλντ ΤραμπΝΑΤΟ