Ερντογάν για πώληση εργοστασίου στο Κατάρ: Δεν είναι πώληση, είναι… μεταβίβαση
Μαρία ΖαχαράκηΟ Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του στρατού για την παράδοση του πρώτου τουρκικού κινητήρα ελικοπτέρου TEI-TS1400, αρνήθηκε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος της αμυντικής βιομηχανίας στο Κατάρ. Απαντώντας ειδικά στην καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πώληση κρατικού τουρκικού εργοστασίου κατασκευής ερπυστριών τεθωρακισμένων στο Κατάρ, διέψευσε ότι πρόκειται για αγοραπωλησία, αλλά για «μεταβίβαση της διαχείρισης».
«Ακόμα κι όταν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη χώρα μας μέσω ενός εργοστασίου, εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε το στόχο μας. Πρώτα απ' όλα, είναι μια εγκατάσταση αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της γης, των κτηρίων και των μηχανημάτων μας στο Αρίφιγιέ. Όποιος λέει ότι αυτό το εργοστάσιο αξίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ή δεν έχει δει ποτέ εργοστάσιο στη ζωή του ή δεν ξέρει τι σημαίνει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Από όπου κι αν το πιάσετε, πρόκειται για μια συκοφαντία. Επιπλέον, το όνομα της συναλλαγής δεν είναι ‘πώληση’, ούτε ‘ιδιωτικοποίηση’. Το όνομά της είναι ‘μεταβίβαση διαχείρισης της επιχείρησης’.
Το εργοστάσιο, το οποίο υπάγεται στην BMC, μια τουρκική εταιρεία που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας μας εδώ και 25 χρόνια, δεν πουλήθηκε επ’ ουδενί σε επενδυτές από το Κατάρ. Έγινε μία επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο εργοστάσιο, επειδή χρειάζονταν εκσυγχρονισμό. Αλλά όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής των ερπυστριών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσουν να εκτελούνται στο εργοστάσιο.
Όπως συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και πολλές άλλες χώρες για πρότζεκτ της αμυντικής βιομηχανίας μας, το ίδιο έγινε και με τους επενδυτές του Κατάρ. Αλλά γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του ένδοξου στρατού μας. Η αντίληψη ενάντια στις επενδύσεις και η νοοτροπία να ξεχωρίζουν τους επενδυτές με βάση τη χώρα προέλευσή τους έγινε αντιληπτή και κατά τη μεταβίβαση του 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
«Θα κατασκευάσουμε κάθε είδους κινητήρα αεροσκάφους»
Αναφερόμενος στον νέο κινητήρα για ελικόπτερα που κατάφερε να κατασκευάσει η Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας του πλησιάζει στο να μπορεί να κατασκευάζει κάθε είδους κινητήρα, ειδικά για αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.
«Οι χώρες που έχουν τεχνογνωσία ανάπτυξης κινητήρων σε όλον τον κόσμο μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα τεράστιο οικοσύστημα πρέπει να συνεργαστεί. Δόξα τον Αλλάχ, το ΤΕΙ βρίσκεται τώρα στο στάδιο να γίνει ένα brand παραγωγής, σχεδιασμού και πώλησης κινητήρων στον κόσμο. Το ΤΕΙ θα γίνει πρότυπο για τη χώρα μας. Με όλα αυτά τα έργα, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον αμυντικό κλάδο.
Αναπτύσσουμε επίσης κινητήρες για ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα νέας γενιάς, το Altay Tank, για drones και κινητήρες για τους πυραύλους μας. Σύντομα θα αρχίσουμε να διαθέτουμε όλους αυτούς τους κινητήρες. Θα προχωρήσουμε μέχρι να κατασκευάσουμε όλους τους κινητήρες για τα οχήματα της αμυντικής μας βιομηχανίας», τόνισε.
«Στόχος μας η απεξάρτηση από το εξωτερικό»
«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα επί 18 χρόνια για να χτίσουμε την αμυντική μας βιομηχανία σε μια περίοδο όπου οι συμβατικοί πόλεμοι έχουν πλέον αλλάξει μορφή. Κατευθύναμε τη βιομηχανία μας και τις επενδύσεις μας βάσει των νέων αναγκών σε όλους τους τομείς της άμυνας. Υποστηρίξαμε ιδιαίτερα, πρότζεκτ σε κρίσιμους τομείς, ώστε να διασφαλίσουν την απεξάρτησή μας από το εξωτερικό. Προσέχουμε να χρησιμοποιήσουμε τους περιορισμένους πόρους μας αποτελεσματικά και δίκαια για να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προσπάθειες. Η οικονομική πολιτική, που εφαρμόζουμε, εστιάζεται σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε για να εισέλθουμε στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο το 2023. Εύχομαι ο εθνικός κινητήρας ελικοπτέρου να είναι επωφελείς για τη χώρα, το έθνος και την πολεμική μας αεροπορία», κατέληξε.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ