Κόσμος|03.01.2019 17:08

Νέα στοιχεία για το ατύχημα της Uber με θύμα μια γυναίκα

Newsroom

Νέα στοιχεία για το θανατηφόρο ατύχημα, στο οποίο συμμετείχε το αυτόνομο Volvo XC90 της Uber, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, τον περασμένο Μάρτιο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με την αστυνομία του Φοίνιξ, η 44χρονη οδηγός του αυτοκινήτου, τη στιγμή του ατυχήματος έβλεπε ένα επεισόδιο του «The Voice» και όχι τα δεδομένα του συστήματος αυτόνομης οδήγησης της Uber. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Aptiv, Zach Peterson, της εταιρείας που προμηθεύει την αυτοκινητοβιομηχανία με κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, η Uber είχε απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόνομης πέδησης στο συγκεκριμένο μοντέλο. 

Σύμφωνα με το πόρισμα των Αρχών, τα συστήματα ραντάρ του οχήματος εντόπισαν την οδηγό, έξι δευτερόλεπτα πριν γίνει η πρόσκρουση, αλλά το λογισμικό του αυτόνομου συστήματος ταξινόμησε αρχικά το θύμα ως άγνωστο αντικείμενο, αργότερα ως όχημα και μετά ως ποδήλατο. 

Περίπου 1,3 δευτερόλεπτα προτού γίνει η σύγκρουση, το σύστημα του αυτοκινήτου διαπίστωσε ότι χρειάζεται να ενεργοποιήσει το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα. 

Παράλληλα, η εταιρεία Mobileye, που κατασκευάζει κυκλώματα και αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αποφυγής συγκρούσεων και είναι προμηθευτής της Aptiv, ανέφερε ότι εξέτασε το δικό της λογισμικό μετά το ατύχημα, χρησιμοποιώντας το βίντεο που έδωσε η Τροχαία, τονίζοντας ότι ήταν σε θέση να ανιχνεύσει την άτυχη γυναίκα ένα δευτερόλεπτο πριν γίνει η σύγκρουση. 

Η Uber έχει καταλήξει σε συμβιβασμό για αποζημίωση της οικογένειας του θύματος. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι σταμάτησε το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στην πολιτεία της Αριζόνα, απολύοντας και τους 300 υπαλλήλους που εργάζονταν σε αυτό.

Uberδυστύχημα