Κόσμος|15.12.2020 19:41

Koρονοϊός - Μεγάλη Βρετανία: Tα σχέδια για χαλάρωση τα Χριστούγεννα θα στοιχίσουν ζωές

Newsroom

Τα σχέδια για τη χαλάρωση του lockdown που είναι σε ισχύ στη Μεγάλη Βρετανία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού ζητούν δύο από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις της χώρας να ακυρώσει η βρετανική κυβέρνηση υπό το φόβο ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί κι άλλο. Οι επιθεωρήσεις British Medical Journal και Health Service Journal τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μάλλον να ενισχύσει τα μέτρα και όχι να επιτρέψει σε τρία νοικοκυριά να μπορούν να συναντηθούν για περίοδο πέντε ημερών.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να υποπέσει σε άλλο ένα μεγάλο σφάλμα που θα στοιχίσει πολλές ζωές», αναφέρεται στο κείμενο. Οι συντάκτες του πιστεύουν ότι αντί να δώσει μια ευκαιρία στον κόσμο να μειώσει τις άμυνές του τα Χριστούγεννα, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει τα πιο προσεκτικά παραδείγματα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες μόλις ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν τους περιορισμούς.

Η Μεγάλη Βρετανία μέχρι σήμερα έχει καταγράψει περισσότερους από 64.000 θανάτους από κορονοϊό, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το άρθρο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι λόγω έξαρσης των κρουσμάτων το Λονδίνο θα τεθεί στην βαθμίδα του «Πολύ Υψηλού Συναγερμού», την υψηλότερη του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τα Χριστούγεννα και η προτροπή αυτή των δύο ιατρικών επιθεωρήσεων αναμένεται να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στην ήδη αυξανόμενη που δέχεται η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία. Μέχρι στιγμής, υπουργοί έχουν απορρίψει παρόμοια αιτήματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να ενεργήσουν υπεύθυνα.

Οι δύο επιθεωρήσεις σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σκληρή επιλογή μετά τα Χριστούγεννα: είτε να σταματήσει τις μη επείγουσες νοσηλείες, είτε να κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19. «Ο βασικός αντίκτυπος μιας περαιτέρω αύξησης των ασθενών με COVID-19 είναι πιθανόν να γίνει περισσότερο αισθητός σε αυτούς που έχουν άλλες παθήσεις», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

ΧριστούγενναlockdownΚορονοϊόςΜεγάλη Βρετανία