Κόσμος|04.01.2019 11:28

Το «Game of Thrones» για τη γερμανική καγκελαρία

Γιώργος Σκαφιδάς

Με τα «µαχαίρια» να βγαίνουν (διακριτικά µεν, αλλά εµφανώς) και την εσωκοµµατική κούρσα για τη διαδοχή της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία να αναζωπυρώνεται ξεκίνησε το νέο έτος στη Γερµανία. Οι Χριστιανοδηµοκράτες (CDU) µπορεί τον περασµένο ∆εκέµβριο να εξέλεξαν µια εκλεκτή της Μέρκελ, την 56χρονη Ανεγκρετ Κραµπ Καρενµπάουερ, στην ηγεσία της παράταξης, πλην όµως το πραγµατικό χριστιανοδηµοκρατικό «Game of Thrones» στη Γερµανία τώρα αρχίζει µε έπαθλο το «άγιο δισκοπότηρο» της καγκελαρίας.

Η Καρενµπάουερ, που κέρδισε την πρώτη µάχη τον περασµένο ∆εκέµβριο στο κοµµατικό συνέδριο στο Αµβούργο ανεβαίνοντας στο κορυφαίο πόστο του CDU, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρει να κερδίσει και την τελική µάχη της καγκελαρίας. Η 64χρονη Μέρκελ, καγκελάριος της Γερµανίας αδιαλείπτως από το 2005 και µετά, έχει διαµηνύσει επισήµως ότι θέλει να παραµείνει στην ηγεσία της χώρας έως και την επίσηµη ολοκλήρωση της κατά σειρά τέταρτης θητείας της, το φθινόπωρο του 2021. Ολοι συµφωνούν, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα είναι από πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο.

Για πολλούς, µάλιστα, θα είναι «επιτυχία» ακόµη και αν η Μέρκελ καταφέρει να βγάλει ως καγκελάριος τη χρονιά που διανύουµε. Το πολιτικό µέλλον της αναµένεται πρακτικά να κριθεί µέσα στους επόµενους µήνες από τα αποτελέσµατα σειράς εκλογικών αναµετρήσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε καθαρά γερµανικό. Πρόκληση οι ευρωεκλογές Οι ευρωεκλογές του ερχόµενου Μαΐου αποτελούν τη µεγαλύτερη πρόκληση του 2019 για τις «κατεστηµένες» πολιτικές δυνάµεις της Γηραιάς Ηπείρου, µε το Βερολίνο να βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο της εθνολαϊκιστικής θύελλας ως άτυπο αρχηγείο ολόκληρης της Ευρώπης.

Αλλά και εντός της Γερµανίας, µέσα στη χρονιά που µόλις ξεκίνησε αναµένονται επίσης κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις στα κρατίδια της Σαξονίας, της Θουριγγίας, της Βρέµης και του Βρανδεµβούργου, καθώς και δηµοτικές εκλογές σε σειρά άλλων κρατιδίων. Τα εκλογικά αποτελέσµατα αναµένεται εκ των πραγµάτων να κρίνουν την παραµονή της Μέρκελ στην καγκελαρία, όπως συνέβη άλλωστε και το 2018, τότε µε τις κρατιδιακές εκλογικές αναµετρήσεις σε Βαυαρία και Εσση να σηµαίνουν την αρχή του τέλους για την 64χρονη καγκελάριο. Εντός του συγκυβερνώντος CDU, πάντως, ο «εµφύλιος» για τη διαδοχή στην ηγεσία της Οµοσπονδιακής Γερµανίας φαίνεται να έχει ήδη αρχίσει. Μιλώντας προ ηµερών στο γερµανικό περιοδικό «Stern», ο πρώην υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας και νυν πρόεδρος της Οµοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, αµφισβήτησε την προοπτική η εκλεκτή της Μέρκελ, Ανεγκρετ Κραµπ Καρενµπάουερ, να είναι η υποψήφια του CDU για την καγκελαρία στις επερχόµενες εκλογές. Υπενθυµίζεται ότι στις εσωκοµµατικές εκλογές του περασµένου ∆εκεµβρίου για την ηγεσία της παράταξης, ο 76χρονος Σόιµπλε είχε στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του 63χρονου Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ηττήθηκε µεν από την Καρενµπάουερ αλλά µε οριακή διαφορά µόλις... 35 ψήφων σε σύνολο 999 ψηφισάντων, αφήνοντας πίσω µια παράταξη... µάλλον διχασµένη.

Τις βλέψεις του για την καγκελαρία δεν κρύβει, ωστόσο, και ο 38χρονος ανερχόµενος νυν υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, στην ενδεχόµενη υποψηφιότητα του οποίου αφιέρωσαν µάλιστα µακροσκελές άρθρο-ωδή µόλις χθες και οι «Financial Times», στέλνοντας έτσι ένα µήνυµα αναζωογόνησης (ή, πιο σωστά, υπογραµµίζοντας την ανάγκη για αναζωογόνηση)... ενάντια στην παλαιά φρουρά των 70άρηδων του CDU. Οπως σηµειώνεται άλλωστε και στο σχετικό δηµοσίευµα των «FT», η προώθηση της Ανεγκρετ Κραµπ Καρενµπάουερ στην καγκελαρία δεν θα πρέπει σε καµία περίπτωση να θεωρηθεί... δεδοµένη

Γερμανία