Ερντογάν: Κατάφωρη επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας οι κυρώσεις ΗΠΑ
Μαρία ΖαχαράκηΠαρομοιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ με το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας το 1974, ο Τούρκος πρόεδρος στην πρώτη του αντίδραση χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «κατάφωρη επίθεση» κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ως προς την αμυντική του πολιτική.
«Από το 2017 δεν έχουν εφαρμοστεί κυρώσεις στο πλαίσιο CAATSA πλην κατά της Τουρκίας. Για πρώτη φορά εφαρμόζονται εναντίον της χώρας μας παρότι μέλος του ΝΑΤΟ. Τι συμμαχία είναι αυτή; Αυτή η απόφαση είναι μια κατάφωρη επίθεση ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας.
Ως χώρα δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση. Και μετά την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου το 1974 επιβλήθηκαν κυρώσεις και τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε, ενώ στο τέλος της ομιλίας του για τα εγκαίνια νέου αυτοκινητόδρομου παρουσίασε ένα νέο επίτευγμα της αμυντικής βιομηχανίας του, τον εγχώριο πύραυλο HISAR Α, ο οποίος είναι έτοιμος για μαζική παραγωγή παρά το εμπάργκο σε τμήματά του που επιβλήθηκε από το εξωτερικό.
Ο Τούρκος πρόεδρος χειροκρότησε περήφανος αμέσως μετά την παρουσίαση με βιντεάκι το νέο αμυντικό επίτευγμα. «Έχουμε αποτρέψει κάθε επίθεση εναντίον μας τα τελευταία 7 χρόνια, θα τους απογοητεύσουμε και πάλι. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα. Όσο η Τουρκία μεγαλώνει, όσο ενισχύεται, όσο πλησιάζει τους στόχους της, όσο υπερασπίζεται στενά την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, οι επιθέσεις αυξάνονται. Προσπαθούν να μας βγάλουν από την πορεία μας με μονομερείς κυρώσεις. Η ΕΕ απείλησε με κυρώσεις. Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις. Ο λόγος είναι επειδή η Τουρκία πήρε το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την πώληση των δικών τους συστημάτων στη χώρα μας. Η Τουρκία παράγει σχεδόν 1000 ανταλλακτικά των F-35. Οι ΗΠΑ έβγαλαν το ‘όπλο’ των κυρώσεων λέγοντας ότι κάλυψαν τις ανάγκες τους από αλλού. Επιπλέον το δηλώνουν δημοσίως. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για τους S-400, ας συστήσουμε μία τεχνική ομάδα εργασίας και ας λύσουμε το πρόβλημα. Πήγαμε με αυτή την πρόταση. Ο σκοπός δεν είναι να φάνε τα σταφύλια, αλλά να χτυπήσουν τον αμπελώνα. Είναι σαφές πως αν δεν υπήρχε το θέμα των S-400 θα έβρισκαν άλλη δικαιολογία για άλλο θέμα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «θα εργαστούμε δύο φορές πιο σκληρά για να κάνουμε την αμυντική μας βιομηχανία ανεξάρτητη από κάθε άποψη. Θα επιταχύνουμε τα προγράμματα της αμυντικής μας βιομηχανίας. Θα στηρίξουμε περισσότερο τις εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας μας. Όπως και παλαιότερα με τις κυρώσεις εναντίον υπουργών μας, θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τώρα τον πρόεδρο της αμυντικής μας βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ και την ομάδα του», ενώ απένειμε τα εύσημα στη χώρα του που δεν παραλύει πλέον με τέτοιου είδους κυρώσεις.
«Φυσικά και θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά κάθε πρόβλημα θα ανοίξει την πόρτα για λύση. Αυτό το τραγούδι δεν τελειώνει εδώ, για άλλη μια φορά λέμε ότι δεν σταματάμε, συνεχίζουμε τον δρόμο μας», διατράνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες