Κόσμος|04.01.2019 13:26

Ολλανδία: Η θάλασσα ξεβράζει τηλεοράσεις, είδη τεχνολογίας και παιχνίδια

Newsroom

Ένα πλοίο την Τετάρτη (2/1) έχασε τουλάχιστον 270 εμπορευματοκιβώτια στα γερμανικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, τρία από τα οποία περιέχουν μια εν δυνάμει επικίνδυνη ουσία, ανακοινώθηκε σήμερα από την ολλανδική ακτοφυλακή.

Εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, περίπου είκοσι κοντέινερ γεμάτα κυρίως με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, επίπεδες οθόνες, λαμπτήρες και παιχνίδια, εκβράστηκαν σήμερα σε τρία ολλανδικά νησιά στη θάλασσα Βάντεν, στο βόρειο τμήμα των ολλανδικών ακτών.

Τρία εμπορευματοκιβώτια, τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί, περιέχουν βαρέλια με οργανικά υπεροξείδια σε μορφή πούδρας, ανέφερε η ακτοφυλακή με ανάρτησή της στο Twitter.

Αυτή η εξαιρετικά εύφλεκτη ουσία, της οποίας ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή πλαστικών, πολυστυρενίου και PVC.

Η ακτοφυλακή συνιστά στο κοινό να μην πλησιάζει τα κοντέινερ και να ειδοποιεί την αστυνομία ή τους πυροσβέστες. Διευκρίνισε πως αγνοεί τι υπάρχει μέσα σ' αυτά, πέραν εκείνων που εκβράστηκαν στα νησιά και τα οποία περιείχαν διάφορα αντικείμενα όπως λαμπτήρες και τηλεοράσεις.

Σύμφωνα με τις γερμανικές ναυτιλιακές υπηρεσίες, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επλήγη από καταιγίδα.

 

Πρόκειται για το MSC Zoe, το οποίο φέρει σημαία Παναμά και έχει μήκος 396 μέτρα και πλάτος 59 μέτρα.

Επικίνδυνα χημικά στη θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι  στα 270 εμπορευματοκιβώτια που έπεσαν από το πλοίο MSC Zoe και διασκορπίστηκαν στη θάλασσα, σε ορισμένα από αυτά περιέχονται επικίνδυνα χημικά, σε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά αυτού του είδους.

Δεν έχει καταστεί σαφές πόσα από τα κοντέινερ βυθίστηκαν και πόσα συνεχίζουν να επιπλέουν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη θαλάσσια κυκλοφορία ή για τους συλλέκτες που σπεύδουν στις παραλίες, αφότου πληροφορήθηκαν το συμβάν.

Ένας σάκος με 25 κιλά οργανικού υπεροξειδίου, μιας ισχυρής λευκαντικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, εκβράστηκε σήμερα, μεταξύ των δεκάδων άλλων κοντέινερ από το πλοίο, που εμφανίστηκαν στα ολλανδικά νησιά Τερτσέλινγκ, Φλίελαντ, Άμελαντ και Στσιερμονίκογκ.

«Αναμένουμε ότι απόψε θα εκβραστούν περισσότερα αντικείμενα» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Σζάακ φαν Έλτεν.

Τουλάχιστον τρία από τα κοντέινερ πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικά.

Ολλανδοί στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στο καθάρισμα των ακτών. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών προειδοποιούν τους εθελοντές να μην αγγίζουν τα εμπορευματοκιβώτια, ωστόσο κυνηγοί θησαυρών έχουν επίσης σπεύσει στο σημείο εποφθαλμιώντας το φορτίο, όπως παπούτσια, κούκλες και επίπεδες τηλεοράσεις.

Το υπεροξείδιο μεταφέρθηκε μακριά χωρίς κανένα πρόβλημα, επισήμαναν οι αρχές του Φρίεσλαντ

Ολλανδίαφορτηγό πλοίο